Єврокомісія запропонує законодавчі зміни, щоб заспокоїти фермерів ЄС

Головна > Економіка > Єврокомісія запропонує законодавчі зміни...
Author

Марія Куренко

06.03.2024, 19:38
Shares

4

Views

517

Експорт зерна до ЄС можуть знову заборонити — АГРОПОЛІТ
Єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, pap.pl

Єврокомісія наступного тижня виступить із новими законодавчими пропозиціями, щоб задовольнити вимоги європейських сільгоспвиробників.

Про це повідомив радіостанції RMF FM Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Пропозиція стосуватиметься "зниження навантаження на фермерів". Войцеховський зазначив, що Брюссель готує заходи, що передбачають повну відмову від обовʼязкового утримання "під паром" чотирьох відсотків земельних угідь. При цьому фермери матимуть змогу продовжити тримати землю "під паром", і за це вони отримуватимуть компенсації.

Планується помʼякшення суворості сівозміни та зобовʼязання використовувати озимий покрив. Пропозиція буде більш гнучкою і, наприклад, кожна країна зможе сама обирати період для застосування сівозміни.

Також сільськогосподарські угіддя площею до 10 га планується звільнити від контролю за дотриманням екологічних умов, тому фермерів не каратимуть за їхнє невиконання, наголосив єврокомісар. Слід зазначити, що у Польщі господарства до 10 га складають 3/4 усіх сільськогосподарських господарств.

Брюссель запропонує розширити можливість надання державної допомоги фермерам у звʼязку із безмитними постачаннями агропродукції з України. На сьогодні у межах такої підтримки фермери отримали 4 млрд євро.

Водночас речник ЄК Улоф Гілл відповідальний за сільське господарство зазначив, що комісар Войцеховський виступав від свого імені, що жодним чином не відображає офіційну позицію Комісії.

Однак він підтвердив, що наступного тижня ЄК, ймовірно, представить пропозиції, які запровадять певну гнучкість і зменшать бюрократію . Однак вони не послаблять - як він сказав - "амбіції Спільної сільськогосподарської політики в галузі клімату та захисту навколишнього середовища".

"Сільське господарство, кліматична політика та захист навколишнього середовища можуть йти рука об руку", - додав він.

Нагадаємо: "Зелений курс" ЄС передбачає досягнення кліматичної нейтральності державами-членами до 2050 року шляхом, зокрема, впровадження методів "стійкого сільського господарства", які часто називають несумісними із інтенсивним сільгоспвиробництвом. Екологічна стратегія Євросоюзу вимагає від фермерів скоротити використання пестицидів та добрив, звільнити частину землі для несільськогосподарського використання. Європейські фермери вважають цілі та методи їхнього досягнення нереалістичними та вимагають або реформи, або відмови від політики "Зеленого курсу" та спільної сільськогосподарської політики ЄС.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти імпорту агропродукції з України та "Зеленої угоди" ЄС.

6 березня протести фермерів у Варшаві переросли у сутички з поліцією.

Під час акції фермерів біля будівлі польського Сейму сталися заворушення, штовханина і акти агресії. Після 14:00 учасники демонстрації почали кидати бруківку в поліцейських – ті у відповідь застосували сльозогінний газ.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити