Польські фермери влаштували акцію протесту перед офісом прем’єр-міністра

Головна > Економіка > Польські фермери влаштували акцію протес...
Author

Марія Куренко

06.03.2024, 14:41
Shares

1

Views

631

У Варшаві польські аграрії влаштували масовану акцію протесту
getty Images

Польські фермери влаштували масштабний протест у Варшаві. Його учасники несуть антиукраїнські та антиурядові плакати

Про це повідомляє Polsat News.

Зранку об 11:00 фермери розпочали акцію перед офісом польського прем’єр-міністра Дональда Туска. Через це по всьому місту рух транспорту ускладнений, а під’їздні шляхи до Варшави - заблоковані.

Видання зазначає, що ще до початку протесту в медіа повідомляли про перші інциденти, які стосуються масової присутності фермерів у польській столиці. Зокрема, перед будівлею канцелярії прем’єр-міністра аграрії підпалили шини та труну, яка була символом сільського господарства Польщі.

Фото: Петр Шидловский / RMF FM

За словами журналістів Polsat News, фермери також несуть антиукраїнські плакати.

"Ми тут, щоб розповісти прем'єр-міністру про те, що нам болить, про що він повинен знати. Зелений курс, все, що з ним пов'язано, і захист польських кордонів від напливу неконтрольованих продуктів з України, Росії та Білорусі. Це те, що нам болить…Цей зелений курс – це кінець для нас усіх. Якщо уряд не захистить нас, ми пропадемо. Польща зникне. Ми всі об'єднані разом. В єдності – сила, ми не дозволимо розділити фермерів", – сказав один з лідерів акції під час своєї промови.

Після виступів учасники протесту попрямували до будівлі сейму. Там вони вимагатимуть, аби до них вийшов спікер Шимон Головня.

Водночас аграріям не дозволили в’їхати до Варшави тракторами. На околицях столиці Польщі встановили загородження і шипи для перешкоджання в’їзду в місто.

Як повідомляє Polsat News, прем'єр-міністр Дональд Туск анонсував наступний раунд переговорів з фермерами, який має відбутися в суботу.

"Цього тижня я організував зустріч із фермерами, щоб доповісти їм про дії, які я вжив після нашої останньої зустрічі. Сподіваюся, вони приймуть це запрошення, – сказав глава уряду.

Лідери протесту підтвердили свою участь у переговорах.

Нагадаємо: Від листопада 2023 року поляки періодично блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджають руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просять про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка нібито не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та мають інші вимоги, які не стосуються України.

20 лютого польські фермери почали загальний страйк. цього ж дня польські протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску "Медика" на кордоні з Україною й висипали зерно з вантажного вагона на колії.

21 лютого Зеленський публічно звернувся до польської сторони з пропозицією провести зустріч на кордоні за участю урядів та, ймовірно, президентів двох сторін для обговорення ситуації, що склалася внаслідок блокування кордону, та запросив на цю зустріч представників Європейської комісії.

22 лютого глава польського уряду Дональд Туск, відхилив пропозицію про зустріч на кордоні та зазначив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві. До цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

22 лютого глава МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч із представниками польської влади, на якій обговорили проблемні питання щодо блокади українського кордону польськими фермерами. Обидва уряди налаштовані на вирішення проблемних питань", - зазначив Кулеба.

23 лютого у залізничному пункті пропуску "Дорогуськ" невідомі висипали з трьох зерновозів ріпак, який прямував до Німеччини.

24 лютого також на залізничній станції "Дорогуськ" невідоміпошкодили вантажні вагони з українськими бобами.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль звернувся до поляків 23 лютого та запропонував план деблокади кордону, що складається з пʼяти етапів: Україна погоджується на обмеження на експорт деяких товарів; звертається до Єврокомісії з проханням провести скринінг аграрної та транспортної політики, аби «зняти маніпуляції» навколо якості української продукції; при цьому Україна вимагає зупинити російський експорт; пропонує задля вирішення всіх непорозумінь створити цілодобовий тристоронній штаб із представниками України, Польщі та Єврокомісії; Україна також вимагатиме пропускати через кордон критично необхідні товари.

27 лютого тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави з національними прапорами, протестуючи проти "Зеленої угоди" Європейського Союзу та імпорту агропродукції з України. Екологічна стратегія Євросоюзупередбачає досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року та вимагає від фермерів задля цього скоротити використання пестицидів та добрив, звільнити частину землі для несільськогосподарського використання. Європейські фермери вважають цілі та методи їхнього досягнення нереалістичними.

На тлі протестів польських фермерів Європейський Союз вирішив посилитиперевірки дотримання домовленостей під час імпорту зерна з України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow
Theme

Війна

Кабмін затвердив порядок утримання фортифікаційних споруд

Від початку року Уряд виділив 38 млрд грн на будівництво оборонних рубежів.

07.05.2024 - 14:30

Arrow

Вас це може зацікавити