Польські фермери вийшли на акції протесту у Варшаві через екологічну політику ЄС та імпорт з України

Головна > Міжнародне > Польські фермери вийшли на акції протест...
Author

Назар Лазебний

27.02.2024, 15:59
Shares

1

Views

491

У Варшаві масово протестують фермери / polsatnews.pl.
polsatnews.pl.

Тисячі польських фермерів вийшли на вулиці Варшави у вівторок, 27 лютого, з національними прапорами, протестуючи проти "Зеленої угоди" Європейського Союзу та імпорту агропродукції з України.

Як пише Reuters, протести фермерів відбуваються вже кілька тижнів по всій Європі. Протесувальники виступають проти обмежень, які на них накладають правила ЄС "Зелена угода", спрямовані на боротьбу зі зміною клімату.

Також вони нарікають на недобросовісну конкуренцію з боку країн за межами ЄС, особливо України.

Зокрема польські фермери зібралися в центрі Варшави, а потім попрямували до парламенту, а згодом до офісу премʼєр-міністра.

Протести фермерів: у Варшаві близько 10 тисяч людей перекриють дороги міста
polsatnews.pl.

"Ми протестуємо, тому що хочемо, щоб "Зелена угода" була скасована, оскільки вона призведе наші ферми до банкрутства.., – сказав фермер Каміл Войцеховський. – І те, що нам платять за нашу роботу, поменшало через приплив зерна з України, і це наша друга вимога – перекрити приплив зерна з України".

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив під час візиту до Праги у вівторок, що ЄС має вирішити проблеми, які виникли через рішення відкрити свої кордони для імпорту українських агропродуктів.

Як повідомляє Рolskieradio, Туск запевнив, що Польща готова розпочати національні заходи з підтримки фермерів. Він також не виключив розширення ембарго на українську продукцію. Про це очільник польського уряду розповів у вівторок під час пресконференції після зустрічі лідерів Вишеградської групи у Празі.

"Польща зберігає ембарго на українське зерно. Не виключено, і ми про цеговоримо з українською стороною, що необхідним буде розширення ембарго також на інші продукти, якщо Європейський Союз не знайде більш ефективних способів захисту польського та європейського ринку. Я хочу дуже чітко підкреслити, що кордон між Польщею та Україною, Словаччиною та Україною — це теж європейський кордон".

Дональд Туск наголосив на необхідності враховувати інтереси польських фермерів при допомозі Україні. Він додав, що його погляд на допомогу Україні поділяють інші лідери Вишеградської четвірки:

"Будемо працювати над виправленнями у питаннях вільної торгівлі з Україною. Я дуже залучений у допомогу Україні, але, з іншого боку, ми мусимо подбати також про інтереси великих соціальних груп та наших економік. І нам спільно у Брюсселі треба поміркувати над тим, аби допомога Україні не була рівнозначною збиткам для нашої економіки, особливо для нашого фермерства".

Прем'єр-міністр Туск додав, що країни Вишеградської групи погоджуються з необхідністю змінити Зелену угоду ЄС, щоб також врахувати проблеми фермерів.

Нагадаємо: Екологічна стратегія Євросоюзупередбачає досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року та вимагає від фермерів задля цього скоротити використання пестицидів та добрив, звільнити частину землі для несільськогосподарського використання. Європейські фермери вважають цілі та методи їхнього досягнення нереалістичними.

Також фермери вимагають протидіяти українському експортуу відповідь на пропозицію Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року.

Цього місяця польські фермери розпочали серію протестів по всій країні, які включали майже повну блокаду всіх українських прикордонних переходів, а також мітинги на дорогах по всій країні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити