Щоб розблокувати 50 млрд євро для України – Financial Times

Головна > Політика > Щоб розблокувати 50 млрд євро для Україн...
Author

Марія Куренко

12.01.2024, 11:41
Shares

0

Views

475

Орбан почав наслідувати Путіна - Угорщина переходить у відрив від ЄС та  реальності
Sky News

Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині, щоб розблокувати виділення Україні 50 млрд євро.

Як пише Financial Times з посиланням на джерела, Брюссель нібито може надати угорському премʼєру Віктору Орбану можливість зупинити фінансування на середині шляху, у 2025 році.

Єврокомісія намагається вирішити проблему відтоді, як премʼєр-міністр Орбан наклав вето на пакет заходів ЄС ще у грудні. Ця проблема стає ще більш актуальною, якщо врахувати, що безвихідна ситуація в Конгресі США означає невизначеність у підтримці Україниз боку Вашингтона..

Як розповіли виданню три неназвані чиновники, одним зі способів переконати Орбана відмовитися від свого вето, може стати надання Єврокомісією угорському премʼєру можливості у 2025 році зупинити програму фінансування на середині шляху,

Повідомляється, що ЄС може включити перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватимуть, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Що дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.

Також зазначається, що Єврокомісія також готова проводити щорічний аудит допомоги і запровадити пункт про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС.

Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування, наголошує FT.

"Поки що неясно, але, найімовірніше, так", - відповів на запитання, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився від свого вето, високопоставлений угорський чиновник.

За його словами, угорці налаштовані на переговори.

Нагадаємо: У жовтні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію з підтримкою пропозицій Єврокомісії про перегляд багаторічного бюджету ЄС, який передбачає створення спеціального фонду для допомоги Україні на 50 млрд євро.

15 грудня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на засіданні Європейської Ради наклав вето на виділення із бюджету Євросоюзу 50 млрд на допомогу для України.

ЄС готує резервний план на суму до 20 млрд євро для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Орбана.

Угорщина дала зрозуміти, що може зняти вето на пакет допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від ЄС за умови, що фінансування переглядатиметься щороку.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити