ЄС працює над резервним планом для підтримки України на €20 млрд, щоб обійти вето Угорщини – FT

Головна > Економіка > ЄС працює над резервним планом для підтр...
Author

Марія Куренко

27.12.2023, 10:59
Shares

1

Views

716

Євросоюз затвердив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України |  Українська правда
GETTY IMAGES

Євросоюз працює над резервним планом на суму до 20 млрд євро для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето угорського премʼєра Віктора Орбана.

Про це пише Financial Times, інформує Інфокурс.

Зазначається, що на початку цього місяця лідерам ЄС не вдалося погодити пропонований чотирирічний пакет допомоги Україні на 50 млрд євро, тож вони почали шукати альтернативи.

Чиновники, які брали участь у переговорах, заявили, що одна модель, яка фінансується за рахунок боргу, набула поширення як найбільш практичний спосіб надати підтримку, якщо Орбан не відмовиться від свого вето на запланованому саміті 1 лютого.

Як пише видання з посиланням на джерела, ця схема передбачає надання країнами-учасниками гарантій бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії позичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва наступного року. Точні умови все ще обговорюються, а остаточна сума буде встановлена відповідно до потреб України, додали вони.

Схема аналогічна структурі, яка використовувалася у 2020 році, коли комісія надала країнам ЄС дешеве фінансування на суму до 100 млрд євро для короткострокових програм підтримки праці під час пандемії COVID.

Важливо, що цей варіант не вимагатиме гарантій з боку всіх 27 країн-членів ЄС, за умови, що до основних учасників увійдуть країни з вищими кредитними рейтингами. Це дало б змогу ЄС обійти вето Угорщини, оскільки це не вимагатиме одностайної підтримки.

У разі якщо лідери ЄС погодяться з цим планом 1 лютого МВФ отримає гарантії надання наступного траншу фінансування для України на суму близько 900 млн доларів, повідомили джерела.

Інший резервний варіант, що розглядається, передбачає продовження використаної цього року структури фінансування, в межах якої ЄС надав Україні дешеві кредити на суму 18 млрд євро на строк від кількох місяців до року. Цей варіант вимагатиме згоди більшості країн.

Але чиновники наголошують, що все ж кращим варіантом є схвалення незміненого пакету допомоги на 50 млрд євро, вперше запропонованого у червні, але заблокованого Угорщиною.

Незалежно від обраної моделі, ЄС пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня, кажуть джерела.

Нагадаємо: Орбан є найближчим партнером Кремля в Європі і постійно виступає проти західних санкцій, спрямованих на те, щоб покарати Москву за війну.

Напередодні саміту Орбан пригрозив заблокувати початок переговорів про членство та пакет фінансової підтримки. Зрештою Орбан поступився у питанні членства, вирішивши вийти із зали під час дебатів.

14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочатипереговори про вступ Українидо ЄС.

Водночас Орбан наклав вето на виділення пакету допомоги Києву. Він голосував проти, попри те, що Брюссель розблокував Угорщині 10,2 млрд євро фінансування ЄС, яке раніше було заморожене з міркувань верховенства закону.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити