Угорщина висунула умову для розблокування допомоги у 50 мільярдів євро для України - Politico

Головна > Політика > Угорщина висунула умову для розблокуванн...
Author

Марія Куренко

09.01.2024, 12:26
Shares

3

Views

264

Единогласно и без вариантов: Орбана переизбрали главой правящей венгерской  партии. Новости Венгрии. Новости. Новости сегодня — EADaily
Серджио Перез/Reuters

Угорщина дала зрозуміти, що може зняти вето на пакет допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від ЄС за умови, що фінансування переглядатиметься щороку.

Як повідомляє Politico з посиланням на слова трьох дипломатів у ЄС, Будапешт дав зрозуміти, що може зняти вето за умови, що Європейська рада затвердить перегляд цього фінансування на щорічній основі, інформує Інфокурс.

Зазначається, що це дало б можливість прем'єр-міністру Віктору Орбану блокувати фінансування ЄС для України щороку або домогтися поступок від Брюсселя за відмову від його подальшого використання свого права вето в цьому питанні, пише видання.

Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС у п’ятницю та в письмовому документі до Бельгійського головування Ради. За словами дипломата, обізнаного з процесом, згідно з планом ЄС має щороку надавати Україні 12,5 мільярдів євро грантів і позик. За чотири роки це складе 50 мільярдів євро - сума, запропонована Європейською комісією в її середньостроковому перегляді бюджету.

Декілька дипломатів у ЄС все ж налаштовані скептично щодо цієї ідеї, вказуючи на те, що річний перегляд фінансування не забезпечить передбачуваності для України.

"МФФ (семирічний бюджет ЄС) — це багаторічна рамка. Ми не можемо переглядати її на щорічній основі", — зазначив один із дипломатів.

Питання щодо фінансування ЄС для України буде обговорене на зустрічі послів ЄС у середу.

Нагадаємо: Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн хоче досягти угоди щодо нової допомоги Україні "якомога швидше", про що вона заявила в п’ятницю. За її словами, угода між 27 країнами-членами ЄС є "першим пріоритетом". "Але, звичайно, ми повинні готуватися до інших варіантів. Є оперативні рішення, які ми зараз готуємо", - зазначила фон дер Ляєн.

Європейський Союз готує резервний механізм для надання Україні до €20 мільярдів, що дозволить обійти вето Угорщини.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити