Антоніу Гутерреш запропонував РФ доступ до SWIFT в обмін на продовження "зернової угоди" – Reuters

Головна > Економіка > Антоніу Гутерреш запропонував РФ доступ ...
Author

Марія Куренко

13.07.2023, 12:21
Shares

4

Views

366

Антониу Мануэл ди Оливейра Гутерриш: фото, биография, досье
ЕРА

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президентові Росії володимиру путіну продовжити "зернову угоду" в обмін на підключення дочірньої компанії "Россільгоспбанку" до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, інформує Інфокурс.

Росія погрожує розірвати "зернову угоду", термін дії якої спливає 17 липня, оскільки за її заявою не було виконано кілька вимог щодо відправки зерна та добрив за кордон.

Гутерреш запропонував путіну, щоб Росія дозволила "зернову угоду" ще на кілька місяців, давши ЄС час для підключення дочірньої компанії "Россільгоспбанку" до SWIFT, повідомили два джерела.

У вівторок, 11 липня, Гутерреш направив Путіну листа, в якому запропонував шляхи подальшого полегшення російського експорту продовольства та добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна Чорним морем, заявив представник ООН.

"Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові операції через "Россільгоспбанк", що викликає серйозне занепокоєння РФ, і одночасно забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море", – заявив офіційний представник ООН Стефан Дюжаррик.

Він не повідомив подробиць про пропозицію, але додав, що Гутерреш взаємодіє з усіма відповідними сторонами з цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

Нагадаємо: У липні 2022 року Організація Обʼєднаних Націй та Туреччина виступили посередниками в рамках "зернової угоди" щоб допомогти помʼякшити глобальну продовольчу кризу, посилену вторгненням РФ та блокадою українських портів.

Раніше МЗС Росії заявило, що підстав для продовження "зернової угоди", діяякої закінчується 17 липня. немає.

Однією з ключових вимог Росії щодо продовження роботи зернового коридору є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті–Одеса", а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

Європейський Союз розглядає можливість дозволити Россельхозбанку, що перебуває під санкціями, створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів SWIFT. 3 липня FT, з посиланням на джерела,повідомила, що це питання обговорювали лідери ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Україна націоналізувала два літаки, що належали "Ростеху"загальною вартістю 10 млн євро

Літаки перебували на балансі офшорної компанії, що входить до структури "Ростеху" через підконтрольне російське АТ "Ільюшн Фінанс Ко".

17.05.2024 - 13:03

Arrow
Theme

Енергетика

Обмеження постачання електрики можуть тривати до вересня - радник Шмигаля

Зима буде "невідворотньо важкою" і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає, зазначив Бойко.

16.05.2024 - 15:22

Arrow

Вас це може зацікавити