Задля продовження зернової угоди дочірню компанію Россільгоспбанку ЄС може підключити до SWIFT – FT

Головна > Столиця > Задля продовження зернової угоди дочірню...
Author

Олександр Талов

03.07.2023, 10:58
Shares

3

Views

1 379

Задля продовження зернової угоди дочірню компанію Россільгоспбанку ЄС може підключити до SWIFT – FT
Інспекція судна у рамках роботи Спільного координаційного центруУНП ООН/Дункан Мур

Європейський Союз розглядає можливість дозволити Россельхозбанку, що перебуває під санкціями, створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів SWIFT.

Про це повідомляє Financial Times, інформує Інфокурс.

За даними джерел видання, такий крок спрямований на захист чорноморської "зернової угоди", яка знаходиться під загрозою через ультиматуми Кремля. Це дасть змогу Україні експортувати продукти харчування на світові ринки.

"План, запропонований Москвою в ході переговорів за посередництва ООН, дозволив би російському сільськогосподарському банку створити дочірню компанію для здійснення платежів, пов'язаних із експортом зерна", - йдеться в повідомленні з посиланням на анонімні джерела.

Дочірній компанії буде дозволено використовувати глобальну систему Swift, яка була закрита для найбільших російських банків після російського вторгнення в Україну.

Питання ускладнюється тим, що россельхозбанк повністю належить Кремлю. Його колишній голова правління Дмитро Патрушев є нинішнім міністром сільського господарства і сином Миколи Патрушева, помічника Путіна і секретаря Ради безпеки Росії, який зіграв важливу роль у розпалюванні війни проти України.

Зазначається, що Кремль відмовився коментувати пропозицію ЄС. Європейська комісія також відмовилася від коментарів.

"Однак чиновники ЄС підкреслили, що європейські санкції не спрямовані на торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією, включаючи зернові та добрива, між третіми країнами та Росією", - підсумувало видання.

Нагадаємо: Сільгоспекспорт РФ не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, але Москва заявляє, що обмеження на платежі, логістику та страхування є перешкодою для постачання.

Однією з ключових вимог Росії є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу Тольятті–Одеса, а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

Починаючи з 26 червня жодному новому судну не було дозволено приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи попри подані до Спільного координаційного центру 29 заявок, заявив на брифінгу у Нью-Йорку заступник речника ООН Фархан Хак.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow
Theme

Енергетика

Під ударом росіян опинилися об'єкти енергетики в шести областях України

Енергетики вже працюють над їліквідацією наслідків російської атаки.

08.05.2024 - 09:35

Arrow

Вас це може зацікавити