Зернову угоду продовжили на два місяці

Головна > Закон > Зернову угоду продовжили на два місяці
Author

Марія Куренко

17.05.2023, 18:16
Shares

2

Views

1 113

Зернову угоду продовжили на два місяці

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

pravda.com.ua

Дію "зернової угоди" продовжено на два місяці.

Про це повідомив Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на своїй сторінці у Твіттері, Інформує Інфокурс.

"Бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюгів постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які його потребують, було корисним для всіх сторін", - написав Ердоган.

Повідомляється, що було домовлено про продовження дії угоди ще на два місяці завдяки зусиллям Туреччини, підтримки російської сторони та внеску української сторони.

"Ми продовжуватимемо наші зусилля для забезпечення виконання всіх умов угоди та її продовження в наступному періоді", - запевнив Ердоган.

Він також повідомив, що російська сторона пообіцяла не перешкоджати заходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія.

Президент Туреччини подякував Президенту України, Генсеку ООН та президенту росії за зусилля в процесі досягнення результату.

У свою чергу віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що "зернова угода", у межах якої Україна експортує аграрну продукцію через морські порти, діятиме до 18 липня 2023 року.

"Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді — Туреччині та ООН. Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони. Зазначу, що зернова ініціатива була і є діючою, оскільки пролонгована в березні строком на 120 днів, до 18 липня", - заявив він.

За інформацією Кубракова додав, УКраїна у межах угоди вже експортувала 30,4 млн т агропродукції.

Віцепрем'єр нагадав, що з середини квітня росія почала безпідставно обмежувати роботу ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів.

Очільник Мінвідновлення зазначив, що майже 70 суден зараз очікують у територіальних водах Туреччини, 90% - це ті, хто готовий доставляти світу продукцію українських аграріїв.

"Ми вітаємо продовження роботи Ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно. Для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту", - наголосив Кубраков.

Він висловив сподівання, що партнери докладуть всіх зусиль, аби "зернова угода" почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а "росія врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу".

Нагадаємо: Чорноморська зернова ініціатива за участю України й росії та за посередництва ООН і Туреччини була оформлена у вигляді угоди в липні минулого року. Вона дала змогу запобігти глобальній продовольчій кризі, забезпечивши можливість вивезення зерна з трьох українських портів.

Україна, ООНі Туреччина 18 березня 2023 року домовились про продовження "зернової угоди»" на 120 днів, проте в росії заявляли, що угода діятиме до 18 травня 2023 року.

Як повідомляв ІК, за даними Мінвідновлення, станом на 8 травня 2023 року на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікувало 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту були призупинені через дії російської сторони. З 8 по 14 травня 2023 року, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, жодне судно не пройшло інспекцію на вхід до морських портів України та жодне судно не було зареєстроване для огляду на вхід.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити