Єврокомісія звернулася до Польщі, Угорщини та Словаччини із закликом зняти обмеження на імпорт українського зерна

Головна > Економіка > Єврокомісія звернулася до Польщі, Угорщи...
Author

Марія Куренко

13.02.2024, 10:50
Shares

2

Views

551

Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс закликав Росію продовжити  чорноморську зернову угоду - портал новин LB.ua
EPA/UPG

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина.

Як пише "Інтерфакс-Україна", ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Домбровскіс нагадав, що Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для сусідніх з Україною країн під час імпорту переважно сировинних товарів, таких як зерно, кукурудза та насіння соняшнику.

Згодом Єврокомісія разом з Україною розробила механізм експортного контролю, і він уже успішно функціонує між Україною та Румунією, додав єврокомісар.

"Цей механізм не працює, наприклад, із Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать і виключній компетенції ЄС у сфері торговельної політики, і вашим зобовʼязанням за Угодою про вільну торгівлю з Україною та СОТ", – заявив Домбровскіс.

Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торговельні заходи для країн, які стикаються з негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про такі продукти як яйця, цукор і соняшникова олія, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, що є усередненими даними імпорту за 2022-2023 рр.

За словами Домбровскіса, дія "коридорів солідарності" залишається актуальною, попри відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він усе ще не досяг довоєнних показників.

Нагадаємо: В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Як повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини звернулися до Єврокомісії з проханням "захистити європейських фермерів" від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України.

17 січня стало відомо, щоЄК відхилила пропозицію щодо відновлення митана експорт агропродукції з України.

19 січня заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський зазначив, щоембарго зберігатиметься, "доки ми не знайдемо інших рішень".

ВодночасУкраїна змінила правила експорту сільгосппродукціїдо п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

Станом на ранок 13 лютого польські фермери заблокували пʼять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стоїть близько 1250 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко,

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити