Брюсель відхилив ініціативу Польщі про повернення мита на експорт агропродукції з України

Головна > Економіка > Брюсель відхилив ініціативу Польщі про п...
Author

Ольга Фединчік

17.01.2024, 11:35
Shares

2

Views

700

Україна суттєво наростила експорт агропродукції - Korrespondent.net
UBR

Європейська комісія відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України.

Про це пише Business Insider із посиланням за польського міністра сільського господарства Чеслава Секерського, який зазначав, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Як заявив Секерський, відкриття європейського ринку для сільгосппродукції з України "може у майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський ринок".

Міністр підтверджує, що, незважаючи на це, ЄК готує проект ухвали, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

Зазначається, що Брюссель відкинув пропозиції країн, які закликали повернути мита. І, за словами міністра, таких країн стає дедалі більше, йдеться про Францію, Австрію, а також Німеччину та загрози ринкам зерна, птиці, фруктів та цукру.

"Ці країни кажуть, серед іншого, про необхідність відновлення тарифних квот, дія яких наразі призупинена за правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулися до Європейської комісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі товари, але це було відхилено", – сказав міністр.

Секерський заявив, що найближчим часом планує переговориз комісаром ЄС з торгівлі Валдісом Домбровскісом про імпорт сільськогосподарських товарів з України. За його словами, польське міністерство хотіло б запровадити механізм, який захистив би польських фермерів.Він пропонуватиме можливість застосування регіональних захисних заходів – якщо ринкова проблема торкнеться не всієї ЄС, а однієї держави-члена чи регіону.

Крім того, міністр зазначив, що українською стороною був запропанований механізм ліцензування експорту сільгосппродукції до Польщі та що таке рішення, "за відповідної підтримки з боку Єврокомісії", могло б бути прийнятним.

Міністр Чеслав Сєкерський також зазначив, що існує політична воля для розвитку інфраструктури, яка дозволить транзит продукції з України через Польщу.

"Будемо працювати над розвитком портової інфраструктури. Раніше, на жаль, у цій сфері було дуже мало суттєвих заходів. Тому для впорядкування та покращення транзитних можливостей сільськогосподарської сировини з України необхідно буде співпрацювати з іншими міністерствами (наприклад, з Мінінфраструктури – ред.) у розвитку портової, залізничної та складської інфраструктури, – зазначив він. запевнив.

І, як додає, в контексті надмірного експорту зерна з України Польща також очікує більш активної позиції з боку Єврокомісії та підтримки розвитку портової та залізничної інфраструктури коштами з бюджету ЄС.

"Для Польщі дуже важливо забезпечити належне функціонування коридорів солідарності, щоб експорт української сільськогосподарської сировини був спрямований у ті регіони світу, які потребують українського зерна та продовольства. За оцінками, польський коридор відповідає приблизно за 15-20 відсотків. транспортування українського зерна коридорами солідарності", – підсумував міністр.

Нагадаємо: 15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію "захистити європейських фермерів" від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України.

Як повідомив FT, очікувалось, що 16 січня Єврокомісія запропонує продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот наімпорт української продукції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити