Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною

Головна > Економіка > Туреччина ратифікувала угоду про зону ві...
Author

Марія Куренко

02.08.2024, 15:11
Shares

4

Views

537

Перевезення Україна-Туреччина / Туреччина-Україна | Talman.com.ua
talman.com.ua

Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною.

Про це пише Hurriyet Daily News, з посиланням на повідомлення Офіційного вісника країни 2 серпня.

Як зазначається, угода про ЗВТ була підписана 3 лютого 2022 року. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив угоду з додатками 1 серпня.

7 травня Кабмін схвалив законопроєкт про ратифікацію угоди та передав до Верховної Ради, але народні депутати її ще не затвердили.

Туреччина – один з найбільших торгових партнерів України. Попри війну та логістичні труднощі, товарообіг між країнами показав позитивну динаміку у 2023 році, перевищивши $7,3 млрд, заявив міністр торгівлі Туреччини Омер Болат 1 серпня після зустрічі з першою віцепремʼєркою – міністеркою економіки України Юлією Свириденко, яка відвідала Анкару з робочим візитом.

Очікується, що зона вільної торгівлі збільшить товарообіг до 10 млрд доларів за короткий період, наголосив Болат.

За його словами, Туреччина і Україна продовжать зміцнювати співпрацю і збільшувати взаємну торгівлю та інвестиції на основі спільних інтересів.

"Турецькі компанії візьмуть активну участь у реалізації Турецько-української цільової групи з відновлення України, яку ми спільно підписали в Стамбулі в січні цього року", – додав він.

У свою чергу Свириденко відзначила відновлення свободи торговельного судноплавства в Чорному морі, який значно збільшив експорт через морський коридор. За 11 місяців його роботи через порти Великої Одеси вдалось вивезти понад 60 млн тонн товарів у 46 країн світу, зазначила перша віцепремʼєрка.

Угода про ЗВТ набуде чинності після того, як її ратифікують обидва парламенти.

Нагадаємо: Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.

Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угодою передбачається повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.

Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металобрухту. Водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу. На 510 з 840 металургійних товарів встановлюється нульове мито. Ще на 130 встановлено часткове зменшення мита, що дає Україні переваги, як порівняти з російським металом. Для 167 товарів металургії надаються квоти щонайменше на 411 000 тонн.

Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі й секонд-хенд та встановлює три- і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості.

Вироблений з турецької сировини товар після активування угоди буде вважатися українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.

Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити