Мая Санду перемагає у першому турі президентських виборів у Молдові

Головна > Міжнародне > Мая Санду перемагає у першому турі прези...
Author

Назар Лазебний

21.10.2024, 10:27
Shares

3

Views

357

Майя Санду проголосовала на выборах президента Молдовы, где баллотируется  сама
Майя Санду, Фейсбук

Молдові відбудеться другий тур президентських виборів – на голосуванні 20 жовтня ніхто з кандидатів не подолав барʼєр у 50%.

Як свідчать дані Центральної виборчої комісії Молдови, на референдумі про євроінтеграцію, який проходив одночасно з виборами, за вступ до ЄС проголосували лише 50% молдован,

Чинна президентка Молдови Мая Санду лідирує у першому турі президентських виборів. За підрахунками 97,88% протоколів вона отримала трохи більше 41% голосів.

Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії республіки.

Друге місце зайняв звільнений генпрокурор Олександр Стояногло, якого підтримують проросійські опозиційні партії — понад 26%. Замикає трійку лідерів Ренато Усатий трохи більше 13%.

Якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів, то у Молдові буде другий тур президентських виборів, він запланований на 3 листопада.

Підрахунок 98% протоколів щодо євроінтеграції Молдови свідчить, що 50,03% молдован сказали "так", 49,97% – "ні".

Напередодні Санду написала у соцмережі Х, що Молдова зіткнулася з безпрецедентним нападом на свободу та демократію країни як сьогодні, так і в останні місяці.

"У нас є чіткі докази того, що ці злочинні групи мали на меті купити 300 000 голосів – шахрайство безпрецедентного масштабу. Їхньою метою було підірвати демократичний процес. Їхня мета – посіяти страх і паніку в суспільстві", - зазначила вона.

У президентських виборах і референдумі взяли участь майже 1,6 млн виборців, зокрема близько 240 000 за кордоном. Голосування ще триває на дільницях у США та Канаді.

Нагадаємо: У 2022 році Молдова отримала статус кандидата на вступ у ЄС. У грудні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення почати переговори.

Молдова може стати членом ЄС до 2030 року, якщо влада в Кишиневі доведе прихильність правовій державі і проведе реформи у сфері органів юстиції, заявляв у травні цього року єврокомісар із питань адміністрації та бюджету Йоганнес Ган.

Як повідомляли ЗМІ з посиланням на віцепремʼєрку Молдови Крістіну Герасимову, Росія вклала майже 100 млн євро у спроби зірвати президентські вибори та референдум про вступ до ЄС.

Рада ЄС менш ніж за тиждень до виборів і референдуму запровадила санкції щодо пʼяти фізичних осіб та однієї юрособи, відповідальних, на думку Брюсселя, за дестабілізацію в Молдові.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські окупанти продвжують зосереджувати атаки на Покровському та Курахівському напрямку - 105 атак за добу

Загалом протягом минулої доби відбулось 197 бойових зіткнень.

21.10.2024 - 09:07

Arrow
Theme

Політика

Джо Байден прибув до резиденції президента Німеччини

Після зустрічі в Бельвю Байден планує провести переговори з канцлером ФРН Олафом Шольцом

18.10.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити