«АрселорМіттал Кривий Ріг» вимушено скоротить виробництво

Головна > Економіка > «АрселорМіттал Кривий Ріг» вимушено скор...
Author

Марія Куренко

24.09.2024, 13:28
Shares

3

Views

105

ukraine.arcelormittal.com

"АрселорМіттал Кривий Ріг"знизить виробництво та уповільнить прогнозоване зростання через низку викликів, з якими зіткнулося підприємство у другій половині 2024 року.

Одним з факторів стало значне зростання цін на електроенергію в Україні, йдеться у зверненні генерального директора Мауро Лонгобардо.

АМКР – великий платник податків і найбільший роботодавець у Кривому Розі. Підприємствоє одним з найбільших виробників металопродукції в Україні.

"Наше підприємство стійко долає виклики воєнного часу. Ми пережили ракетні обстріли, сім блекаутів цього року, втрату і відновлення водопостачання. Понад 3000 наших співробітників служать у лавах ЗСУ, а 233 колег загинули або пропали безвісти, захищаючи Україну", - поінформував Лонгобардо

Він зазначив, що на 944-й день війни, АрселорМіттал Кривий Ріг продовжує працювати і наповнювати бюджет України та Кривого Рогу, забезпечуючи робочі місця і будучи надійним партнером держави.

При цьому в другій половині 2024 року підприємство зіштовхнулося зі значними викликами, що змушують знизити виробництво та уповільнити прогнозоване зростання.

Серед основних зовнішніх чинників скорочення виробництва зниження споживання залізної руди Китаєм, що спровокувало падіння світових цін на неї та обмежило обсяги наших продажів, оскільки ціни опустилися нижче собівартості її доставки на ринок. «Це неминуче робить експорт нерентабельним, що призводить до необхідності скорочення виробництва», – пояснив гендиректор.

Ще однією причиною є стагнація ринків сталі в Європі, спричинена геополітичною невизначеністю в регіоні, високою інфляцією, сповільненням діяльності будівельних компаній, підвищенням цін на енергоносії та сировину. «Це створює надлишок рудної та сталевої продукції, і низка виробників у Європі консервують потужності та призупиняють виробництво», – повідомив Лонгобардо.

На скорочення виробництва вплинули й логістичні обмеження через війну. Через високу вартість транспортування підприємство може експортувати готову продукцію лише до країн найближчої Європи, зокрема Польщі, Румунії та Прибалтики, де європейські та інші виробники мають низку конкурентних переваг, зокрема через меншу вартість електроенергії в собівартості та дешевшу логістику.

Ще одним несприятливим фактором в«АрселорМіттал Кривий Ріг» назвали значне зростання цін на електроенергію в Україні. Підприємство змушене імпортувати щонайменше 80% електроенергії, щоб забезпечити стабільність енергопостачання.

"У підсумку ціна імпортної електроенергії для підприємства більш ніж у 2 рази перевищує ціну, яку платять наші конкуренти в галузі в країнах Західної Європи", – наголосив очільник підприємства.

Обсяг внутрішнього ринку через війну зменшився і становить 60% довоєнного. Це також обмежує обсяги продажів на єдиному ринку, який підприємство може належним чином охопити.

У 4 кварталі компанія планує скоригувати рівень виробництва відповідно до зниження попиту на ринках і рівня цін на залізорудну сировину та металопродукцію в Україні та світі.

"У новий рік ми плануємо зайти з однією доменною піччю, одним конвертером і МБЛЗ-1", – підсумував Лонгобардо, додавши, що зміна планів виробництва не потягне за собою скорочень персоналу.

Нагадаємо: Згідно пресрелізу, АМКР у квітні 2024 року відновив роботу доменної печі і майжевдвічі збільшив виробництво сталі та прокатупопри постійні атаки Росії на енергетику. У порівнянні з квітнем 2023 року виробництво сталі зросло на 90% (з 86 000 до 163 000 т) і прокату – на 95% (з 78 000 до 152 000 т).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити