Апеляційний суд Амстердама уточнив дату рішення у справі скіфського золота

Головна > Міжнародне > Апеляційний суд Амстердама уточнив дату ...
Author

Марія Куренко

12.05.2021, 10:48
Shares

1

Views

1 147

Апеляційний суд Амстердама уточнив дату рішення у справі скіфського золота

vesti.ua

Апеляційний суд Амстердама у справі про приналежність колекції "скіфського золота" має винести рішення 14 вересня 2021 року.

Про це повідомили в пресслужбі суду, пише Укрінформ.

Суд зазначив, що під час судового засідання у квітні було випадково оголошено не ту дату. Таким чином, рішення суду має бути оголошено 14 вересня 2021 року, а не 31 серпня 2021 року. Також відомо, що рішення буде письмовим, судове засідання не проводитимуть.

Рішення буде опубліковано на офіційному сайті суду нідерландською та англійською мовами.

Як повідомляли раніше, в Апеляційному суді Амстердама 22 квітня відновили слуханняпо суті у справі про приналежність колекції "скіфського золота". Провадження раніше було призупинено до вирішення питання про відвід судді. На судовому засіданні від імені України виступили заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін та заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, а також нідерландські адвокати, які представляють Україну у справі.

Нагадаємо: Справа стосується музейної колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі". Суть справи полягає в поверненні в Україну "скіфського золота", яке було відправлено з кримських музеїв на виставку в археологічному музеї Аллард Пірсона в Амстердамі ще до анексії півострова Росією. Виставка тривала з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, однак через анексію не змогла повернутися в кримські музеї, так як музей Аллард Пірсонона не мав повної ясності кому він повинен повернути твори мистецтва.

21 січня 2015 року в Нідерландах почався судовий процес у справі про повернення в Україну "скіфського золота".

14 грудня 2016 року окружний суд Амстердама прийняв рішення про повернення Україні експонатів з кримських музеїв. У суді так само було відзначено, що Україна має право на повернення музейних цінностей відповідно до положень Конвенції ЮНЕСКО. За рішенням суду Крим не є суверенною країною і тому не може претендувати на музейну колекцію, як культурну спадщину. Суд також постановив, що Україна повинна компенсувати витрати за зберігання колекції в музеї Амстердама, а музеї Криму повинні виплатити Україні і музеям Амстердама 2800 євро в якості відшкодування витрат.

У зв'язку із цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

У апеляційному провадженні Україна вимагала відводу головуючого судді, підозрюючи його у упередженості через зв’язок з адвокатами кримських музеїв.

У листопаді 2019 року Апеляційний суд у Гаазі відмовив Україні у відводі судді, заявивши, що для цього немає підстав.

28 жовтня 2020 року після надання українською стороною додаткових матеріалів, що вказують на упередженість судді та його зв'язок з Російською Федерацією, суд задовольнив клопотання України щодо відводу судді.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити