Єврокомісія пропонує продовжити угоду з Україноюьпро автомобільні перевезення , проте з урахуванням певних змін

Головна > Економіка > Єврокомісія пропонує продовжити угоду з ...
Author

Марія Куренко

05.03.2024, 14:30
Shares

0

Views

566

Єврокомісія представила першу стратегію оборонпрому із залученням України -  Політика - Курс України

Європейська комісія висунула пропозицію продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни.

Про це йдеться у пресрелізі насайті ЄК.

"На основі обміну інформацією з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами Комісія врахувала уроки, отримані під час імплементації поточної транспортної угоди між ЄС та Україною . Хоча обсяг угоди залишиться незмінним , Комісія пропонує оновлення, щоб полегшити її імплементацію та виконання державами-членами", - йдеться у документі.

Пропозиція передбачає:

  • зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюються відповідно до угоди;
  • зробити обов'язковим наявність спеціальних документів, які засвідчують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, як того вимагає угода;
  • посилити контроль за дотриманням автоперевізниками зобов'язань, пов'язаних з операціями, дозволеними угодою, боротьбу з шахрайством та підробкою водійських документів, а також з правопорушеннями, пов'язаними з безпекою дорожнього руху: такі правопорушення можуть призвести до відкликання ліцензії;
  • додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певному географічному регіоні спостерігається значне порушення, яке може бути пов'язане з угодою, дія угоди може бути призупинена в цьому географічному регіоні.

В ЄК вважають, що ці заходи сприятимуть імплементації угоди без шкоди для взаємної вигоди.

"Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки один одного. Угода з Україною, як і з Молдовою, також має важливе значення для підтримки "Шляхів солідарності", - йдеться у повідомленні.

У документі зазначається, що за даними Єврокомісії, з моменту набуття чинності угоди український експорт автомобільним транспортом до ЄС значно збільшився: приблизно на дві третини за обсягами перевезених вантажів і приблизно на третину за вартістю. У абсолютному вираженні понад 300 тис. тонн товарів було додатково експортовано до ЄС щомісяця, зазначили в ЄК.

Водночас український імпорт з ЄС збільшився аналогічним чином, а саме приблизно на 300 тис. тонн на місяць. Однак український імпорт за вартістю зріс майже втричі швидше, ніж український експорт. Відтак, Україна імпортує автотранспортом з ЄС товарів на понад 700 млн євро на місяць, а експортує – лише на 250 млн євро.

Наразі пропозиції знаходяться в Раді ЄС, яка має надати Єврокомісії мандат на переговори з Україною та Молдовою. Після цього ЄК офіційно почне співпрацю з країнами-партнерами для отримання згоди.

Нагадаємо: Початкова угода була підписана в червні 2022 року і пізніше продовжена до кінця червня 2024 року. Аналогічна угода була підписана з Молдовою. Ці домовленості надають двосторонні транспортні права українським, молдовським та європейським перевізникам на території один одного.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити