Єврокомісія має розробити структурні заходи, що допоможуть сусідам України і водночас самій Україні - Фінляндія

Головна > Енергетика > Єврокомісія має розробити структурні зах...
Author

Ольга Фединчік

25.04.2023, 13:15
Shares

2

Views

442

Єврокомісія має розробити структурні заходи, що допоможуть сусідам України і водночас самій Україні - Фінляндія

pigua.info

Країни ЄС мають знайти конструктивне рішення для проблеми надлишкового імпорту зерна та інших сільськогосподарських товарів з України на європейський ринок.

Таку думку сьогодні у Люксембурзі, де триває Рада міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства, висловили профільні урядовці країн-членів, у тому числі представник шведського головування в ЄС Петер Куллгрен, повідомляє Укрінформ, інформує Інфокурс.

"Ринкова ситуація щодо сільськогосподарських товарів є важливим питанням в порядку денному, особливо з огляду на вплив на цю ситуацію війни в Україні. Обговорення буде головним чином зосереджено на впливі на імпорт до сусідніх (з Україною - ред.) країн. Це буде добра нагода обмінятися поглядами на останній розвиток і намітити шлях вперед. У цьому зв’язку дозвольте підкреслити нашу солідарність з Україною", - зауважив представник шведського головування.

За його словами, іншими питаннями порядку денного буде розгляд пропозицій щодо оновлення сільськогосподарської політики ЄС, обговорення висновків щодо можливостей розвитку біоекономіки, особливо в інтересах сільських регіонів Європи.

Своєю чергою міністр сільського та лісного господарства Фінляндії Антті Курвінен наголосив на необхідності знайти вірні політичні рішення для поточної кризи із імпортом українського продовольства.

"Ми у Фінляндії розуміємо проблеми, з якими стикаються сусіди України, але ці одноосібні обмеження не є вірним шляхом. Найбільше непокоїть, що це блокування посилює російські наративи і не сприяє єдності ЄС навколо підтримки України. Це не є раціональним – з одного боку підтримувати Україну, а з іншого – блокувати її експорт та економічні можливості. Мають бути інші шляхи", - наголосив фінський урядовець.

Він зауважив, що рішення може полягати у подальшому вдосконаленні "коридорів солідарності", щоб забезпечити поставку українських товарів у порти та транспортні хаби ЄС для їх подальшого транспортування на світовий ринок. Єврокомісія має розробити структурні заходи, що допоможуть сусідам України і водночас самій Україні.

Латвійський міністр сільського господарства Дідзіс Смітс підкреслив, що проблеми, пов’язані із наслідками російської агресії та із падінням цін на сільськогосподарську продукцію внаслідок збільшення імпорту з України, стосуються не лише сусідніх з нею держав, але й Балтійських країн, зокрема, Латвії і Литви, де вже протягом трьох місяців поспіль ціни на молоко та молочну продукцію є найнижчими в Євросоюзі. Якщо Польщу хвилює надлишок українського зерна, то Латвія відчуває ринковий тиск у секторі птахівництва, у поставках на ринок м’яса птиці та яєць, зазначив він.

"Якщо ми відкриваємо сільськогосподарський резервний фонд для таких країн, як Польща або Угорщина, варто бути справедливими до інших країн-членів, які зіткнулися з проблемою зростання імпорту з України, і це не лише прикордонні країни. Водночас ми маємо всіма можливими шляхами продовжувати підтримку України. ЄС може допомогти Україні вільно транспортувати продукти й матеріали у треті країни", - зауважив латвійський урядовець.

Нагадаємо: Після початку російської агресії проти України та блокування Чорноморських морських портів, через які зазвичай здійснювався експорт сільськогосподарської продукції на світовий ринок, Євросоюз організував "коридори солідарності" на кордонах з Україною для спрямування частини її сільськогосподарського експорту на світовий ринок суходолом, з використанням автомобільного та залізничного транспорту, а також внутрішніх водних артерій. Протягом року цим шляхом було імпортовано понад 32 мільйони тонн зерна та інших сільськогосподарських товарів.

Уряди п’яти країн ЄС - Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії й Болгарії - звернулися до Єврокомісії з листом, в якому міститься прохання вжити захисні заходи для обмеження сільськогосподарського імпорту з України, оскільки великий потік збіжжя та продуктів харчування, що потрапляє на ринок ЄС з України, призвів до падіння цін на таку продукцію. Це завдало шкоди фермерським господарствам, в першу чергу у країнах, що межують з Україною.

Euractiv з посиланням на заяву речника Єврокомісії повідомила, що Європейська комісія розглядає новий пакет підтримки для фермерів країн ЄС, які постраждали від напливу української сільськогосподарської продукції, що призвело до так званої зернової кризи.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити