В рф вперше більш ніж за 100 років стався дефолт через санкції запроваджені Заходом – Bloomberg

Головна > Енергетика > В рф вперше більш ніж за 100 років ставс...
Author

Олександр Талов

27.06.2022, 10:48
Shares

1

Views

1 259

В рф вперше більш ніж за 100 років стався дефолт через санкції запроваджені Заходом – Bloomberg

zn.ua

В росії вперше більш ніж за 100 років стався дефолт за суверенними борговими зобовʼязаннями в іноземній валюті. Це стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Про це пише Bloomberg, інформує Інфокурс.

Протягом місяців країна знаходила шляхи обходу покарань, запроваджених після вторгнення РФ в Україну. Але наприкінці дня в неділю, 26 червня, закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 млн доларів США, що мали бути виплчені до 27 травня. Невиплата такого роду зобов'язень протягом наступного пільгового місяця вважається подією дефолту в разі пропуску.

"Це похмура ознака швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного ізгоя, оскільки валютні резерви центрального банку заморожені, а найбільші банки відрізані від світової фінансової системи!, – наголошує Bloomberg.

Станом на початок квітня іноземці тримали єврооблігації Росії на суму, еквівалентну майже 20 млрд доларів.

Згідно з документами щодо російських бондів, пільговий період за якими минув 26 червня, власники можуть самі оголосити дефолт, якщо власники 25% непогашених облігацій погодяться з тим, що сталася "подія дефолту". Інвесторам діяти негайно необов’язково, зазначає агентство. Вимоги стають недійсними лише через три роки з дати платежу.

"Більшість власників облігацій дотримуватимуться вичікувальної тактики", - цитує видання Такахіде Кіучі, економіст Дослідницького інституту Nomura в Токіо та зазначає, що власники віддадуть перевагу стеженню за перебігом війни в надії, що санкції зрештою будуть пом'якшені.

Враховуючи шкоду, яку вже завдано економіці та ринкам, дефолт на даний момент також є переважно символічним і мало має значення для росіян, які і без того мають справу з двозначною інфляцією та найгіршим економічним скороченням за останні роки.

Водночас рф очікувано заявляє, що має кошти для покриття будь-яких рахунків. Так минулого тижня вона оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу у розмірі 40 млрд доларів у рублях, "оскільки нинішню ситуацію із іноземною валютою штучно створив Захід".

“Це дуже, дуже рідкісна річ, коли уряд, який начебто має кошти, змушений оголосити дефолт через дії зовнішніх урядів”, – сказав Хасан Малік, старший суверенний аналітик Loomis Sayles & Company LP.
“Це буде один із найбільших дефолтів в історії”, - підсумовує він.

У той же час міністр фінансів РФ Силуанов назвав ситуацію "фарсом".

Оскільки мільярди доларів на тиждень все ще надходять до державної скарбниці від експорту енергоносіїв, незважаючи на гострий конфлікт на сході України, він повторив, що країна має кошти і бажання платити.

Формально говорити про те, що настав дефолт, можна, якщо суд відповідної юрисдикції задовольнить позов власників бондів. Але зі зверненнями до суду, за словами Силуанова, "не все так однозначно", оскільки в жодному проспекті емісії Росія не відмовлялася від суверенного імунітету. Це означає, що навіть при поданні позову іноземний суд не матиме юрисдикції для розгляду його по суті, вважає він.

Зазвичай офіційну заяву про настання дефолту роблять міжнародні рейтингові компанії, але санкції ЄС призвели до того, що вони відкликали російські рейтинги.

Нагадаємо: рф у квітні змогла зробити виплати за двома випусками євробондів, попри санкції.

Та вже у травні Мінфін США не став продовжувати ліцензію, яка дозволила це зробити. Після цього російський Мінфін анонсував розробку нового механізму розрахунків, завдяки якому власникам єврооблігацій рф запропонують виплати в рублях із конвертацією на дату платежу через банки, які можуть працювати з валютою.

Частина інвесторів звинуватила рф в тому, що вона не виплатила їм відсотки за прострочений платіж за погашеними навесні облігаціями та вже 1 червня Комітети визначення кредитних деривативів визнали "подію неплатежу". Мінфін рф, у свою чергу, пообіцяв вивчити претензії інвесторів.

Крім того, на початку червня ЄС запровадив санкції проти Національного розрахункового депозитарію (НДР), який виступає платіжним агентом щодо низки випусків суверенних євробондів рф. Це значною мірою може вплинути на можливість росії проводити своєчасні виплати за єврооблігаціями.

22 червня президент рф путін підписав указ, яким визначається порядок виплати всіх зовнішніх боргів у рублях. Раніше розрахунок рублями планувався лише перед західними кредиторами, а вже наступного дня Мінфін рф перерахував до НРД рублі для виплати за євробондами згідно нової схеми обслуговування зовнішнього боргу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

На Покровському напрямку за минулу добу відбулося 41 боєзіткнення, обстановка динамічно змінюється

Минулої доби, 16 травня, загальні втрати російських загарбників склали 1410 осіб.

17.05.2024 - 12:10

Arrow
Theme

Війна

За минулу добу на Харківщині загинула людина, ще 13 поранених

Черговий ворожий терор проти мирного населення

16.05.2024 - 10:44

Arrow

Вас це може зацікавити