Україна запустила проєкт "Хочу к своим", який дасть змогу повернути з РФ цивільних заручників в обмін на колаборантів

Головна > Війна > Україна запустила проєкт "Хочу к своим",...
Author

Ольга Фединчік

25.07.2024, 14:12
Shares

3

Views

931

ГУР: по 126-й гвардійській бригаді РФ в окупованому Криму завдано удару
Речник ГУР Андрій Юсов, Getty Images

Українські спецслужби створили проєкт повернення українців з російської неволі "Хочу к своим".

Про це на пресконференції повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, повідомляє LB.ua.

25 липня Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, до якого входить ГУР, Міноборони, СБУ та Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав людини, презентував спільний державний проєкт "Хочу к своим" – hochuksvoim. com.

Цей спільний проект Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Служби безпеки України, створений для оприлюднення інформації про притягнутих до кримінальної відповідальності колаборантів, що співпрацювали або допомагали російським окупаційним силам у війні проти України.

Публікація інформації здійснюється за добровільної згоди колаборантів, що виявили бажання відправитись в росію в рамках обміну на українських військовополонених та цивільних заручників, що утримуються росією.

"Ще одна мета проєкту – через спеціальну форму на сайті дати можливість громадянам України, які з тої чи іншої причини досі співпрацюють з ворогом, припинити таку діяльність на визначених умовах.

Третя мета – через спеціальну форму на сайті дати можливість громадянам України, що мають якусь інформацію про діяльність ворожих агентів, поділитися нею. Ще одна мета цієї гуманітарної ініціативи – допомогти громадянам, що з якихось причин хочуть виїхати до Росії, подати через сайт заявку через спеціальну форму", – зазначив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов

Водночас речник СБУ Артем Дехтяренко нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення відбулися 54 обміни, в результаті яких повернуто 3405 громадян України.

"І ми продовжуємо працювати над тим, щоб виконати доручення президента, повернути додому кожного українця. Важливим аспектом є те, що ми працюємо не тільки над поверненням військовослужбовців, але й цивільного населення, бо Російська Федерація систематично порушує закони та звичаї війни, беручи у полон цивільних людей. Тому проєкт "Хочу к своим" – це додаткова можливість сприяти обмінам", – наголосив він.

У якості прикладу він нагадав про обмін одного священнослужителя та зрадника на 28 українських військових.

"Ми постійно збільшуємо обмінний фонд, що дає можливість повертати більше як військових, так і цивільних громадян України. Тому за проєктом «Хочу к своим» стоїть колосальна щоденна робота СБУ", – підкреслив Дехтяренко.

Директорка департаменту інформаційної політики, комунікації та протокольних заходів секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Тетяна Шелест додала, що ситуація з поверненням українських цивільних з російських тюрем є надзвичайно складною.

Вже вдалося повернути 161 громадян (цивільних) України. Останнє повернення відбулося 28 червня.

Вона зазначила, що не існує чітко визначеного механізму повернення цивільних. Українці залишаються в російських тюрмах ще з 2014 року. Цивільні – це найскладніша категорія для повернення.

"Саме тому Офіс Омбудсмана України долучився до роботи над проєктом «Хочу к своим», який допоможе повернути наших громадян", – підкреслила вона.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Банки

З 1 листопада МВФ зменшив свої комісії, що допоможе Україні з виплатою держборгу

"Ця реформа допомагає МВФ і надалі служити на благо наших держав-членів у світі, що змінюється", - зазначила директор-розпорядник Міжнародного валютно...

14.10.2024 - 13:29

Arrow

Вас це може зацікавити