Україна не погодилася з заявою Аmnesty International про те, що ЗСУ наражають на небезпеку мирне населення

Головна > Міжнародне > Україна не погодилася з заявою Аmnesty I...
Author

Олександр Талов

04.08.2022, 16:48
Shares

2

Views

1 314

Україна не погодилася з заявою Аmnesty International про те, що ЗСУ наражають на небезпеку мирне населення

sobitie.com.ua

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях, згідно оприлюдненої доповіді після проведенного дослідження.

"Тактика України порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки вона перетворює цивільні об’єкти на військові цілі. Унаслідок чого, російські удари по населених пунктах призвели до загибелі мирних жителів та руйнування цивільної інфраструктури", - йдеться у доповіді.

Повідомляється, що з квітня по липень дослідники Amnesty кілька тижнів досліджували російські удари в Харківській, Донецькій та Миколаївській областях. Amnesty проінспектувала місця ударів, опитала тих, хто вижив, свідків і родичів жертв ударів, а також провела дистанційне зондування та аналіз зброї. Під час цих розслідувань Amnesty знайшла докази того, що українські війська завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах регіонів. Лабораторія кризових доказів Amnesty проаналізувала супутникові зображення, щоб додатково підтвердити деякі з цих інцидентів.

Згідно з доповіддю Amnesty International, "більшість житлових районів, де розташовувалися солдати, знаходилися за кілька миль від лінії фронту, і існували реальні альтернативи, які не наражали б на небезпеку мирних жителів, наприклад, військові бази, густі ліси або інші споруди, розташовані далі від житлових районів".

При цьому в Amnesty International заявили, що їм невідомо, щоб у задокументованих випадках військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

Правозахисна організація зазначила, що у 22 із 29 відвіданих нею на Донбасі та в Миколаївській області шкіл розміщувалися або особовий склад ЗСУ, або українська військова техніка та озброєння.

"Перебування на оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Військові ніколи не повинні використовувати лікарні для участі у бойових діях і повинні використовувати школи чи цивільні будинки лише у крайньому випадку, коли немає альтернатив. Уряд України має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові", - заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєса Каламар.

Проте у доповіді зазначається, що не кожен російський напад, задокументований Amnesty, відбувався за цією схемою. У певних місцях, у яких Amnesty дійшла висновку, що Росія вчинила військові злочини – включно з деякими районами міста Харкова – Amnesty не знайшла доказів того, що українські сили були розташовані в цивільних районах, які незаконно обстрілювалися російськими військовими.

При цьому правозахисники наголосили, що практика українських військових щодо розміщення військових цілей у межах населених пунктів жодним чином не виправдовує хаотичні російські атаки.

У Офісі президента на заявили у відповідь, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк підкреслив, що "єдине, що становить загрозу життю українців, – це російська армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну чинити геноцид", та наголосив, що українські захисники боронять свій народ і сім'ї.

"Життя людей для України є безумовним пріоритетом, саме тому ми проводимо евакуацію мешканців прифронтових міст", – підсумував Подоляк.
"Сьогодні Росія докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди", - написав Подоляк у Twitter.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також висловив своє обурення щодо заяви Amnesty International і вважає її несправедливою.

"Така поведінка Amnesty International – це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка тисячами знищує цивільне населення і цілі міста, і країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ і цілий континент від цієї навали.
Припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де всі в чомусь трохи винні. Займіться донесенням правди про те, чим є сьогодні Росія", - написав він у Facebook.

Міністр оборони Україги Олексій Резніков у відповідь на заяву Amnesty International зазначив, що Україна не дозволить паплюжити армію та захисників та нагадав: Україна – правова держава, в якій всебічно аналізують та дають оцінку, у тому числі – юридичну, подіям на війні, як того вимагають зобов’язання.

"Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і Український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет.
Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших ЗАХИСНИКІВ. Це я як юрист говорю", - підсумував Резніков.

Нагадаємо: Amnesty International (с сайта организации)– всемирное движение, деятельность которого направлена на укрепление всех прав человека, закрепленных во Всеобщей декларации прав человека, а также других международных стандартов в области прав человека. В рамках деятельности по укреплению всех прав человека задание движения состоит в проведении исследований и принятии мер, направленных на предупреждение и пресечение грубых нарушений права на соблюдение физической и психической неприкосновенности, права на свободу совести и слова, а также права на свободу от дискриминации. Amnesty International насчитывает свыше миллиона членов и сторонников в более 140 странах и территориях мира.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити