У росії хочуть заборонити обмін бійців Азова

Головна > Міжнародне > У росії хочуть заборонити обмін бійців А...
Author

Назар Лазебний

18.05.2022, 13:17
Shares

0

Views

1 084

У росії хочуть заборонити обмін бійців Азова

Азов- Маріуполь/t.me

держдума рф 18 травня розгляне проєкт постанови про заборону обміну, так званих, "нацистських злочинців", а 26 травня Російський Верховний суд розгляне визнання українського полку Азов "терористичною організацією".

Про це повідомляє кремлівське пропагандистське агентство РИА Новости.

Речник держдуми В'ячеслав Володін заявив, що "воєнні злочинці" не мають підлягати обміну.

Таким чином він відреагував на пропозицію депутата Анатолія Вассермана прийняти постанову про заборону видачі "нацистських злочинців", серед яких він назвав бійців полку "Азов", які героїчно захищали Маріуполь.

Як заявив Володін під оплески депутатів: "Це військові злочинці, ми маємо робити все для того, щоб вони постали перед судом".

Він доручив думському комітету з оборони підготувати постанову, яка відображатиме пропозицію про неможливість обміну полонених з батальйону "Азов".

У свою чергу Генпрокуратура країни-агресора 17 травня звернулася до Верховного суду з пропозицією визнати Азов "терористичною організацією" та "заборонити його діяльність" у росії.

Як повідомляється на сайті Мінюсту рф, Верховний суд росії 26 травня розгляне справу про визнання українського батальйону "Азов" терористичною організацією.

"Мін'юст росії інформує, що адміністративна справа про визнання українського воєнізованого націоналістичного об'єднання "Азов" (інші використовувані найменування: батальйон "Азов", полк "Азов") терористичною організацією та забороною його діяльності на території російської федерації призначено до судового розгляду на 26 травня будівлі Верховного суду російської федерації", - йдеться у повідомленні.

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що погрози Держдуми заборонити обмін захисників Маріуполя з Азовсталі "розраховані на внутрішню пропаганду" у Росії. Вона уточнила, що переговорний процес та операція з порятунку бійців тривають.

Вночі 17 травня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що 53 важкопоранених захисника Маріуполя доправили до медзакладу окупованого Новоазовська для лікування, ще 211 були евакуйовані в окуповану Оленівку через гуманітарний коридор. Згодом запланована процедура їхнього обміну на військовополонених рф, та повернення на підконтрольну Україні територію.

Пізніше 17 травня агентство Reuters повідомило, що територію заводу Азовсталь у Маріуполі залишили ще щонайменше сім автобусів із захисниками міста. Про кількість захисників видання не повідомляло.

У Міністерстві оборони росії стверджують, що з 16 травня із заблокованого заводу "Азовсталь" у Маріуполі "здалися в полон "959 осіб у тому числі 80 поранених, з яких 51 особа доставлена в лікарню Новоазовська на окупованій частині Донецької області. При цьому українська сторона поки не розголошує інформацію про вихід захисників Маріуполя.

У Генеральному штабі ЗСУ сказали, що командири підрозділів, які перебувають на Азовсталі, отримали наказ від вищого військового керівництва зберегти життя особового складу.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ, стримали угруповання у 20 тисяч російських загарбників і не пустили їх у Запорізьку і далі в Донецьку області. Він додав, що після цього герої отримали новий наказ — зберегти свої життя.

Нагадаємо: Комбінат "Азовсталь" став неприступним оплотом для загарбників. Територія комбінату знаходиться під постійними обстрілами росіян, які використовують усі види озброєння, зокрема, літаки і корабельну артилерію Тримають оборону меткомбінату "ОЗСП “Азов”, 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро не вистачає через що люди помирають у муках.

7 травня віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату "Азовсталь" евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

10 травня Національна гвардія України заявила, що Президент України та керівництво держави докладають зусиль для пошуку можливостей евакуації цивільних з "Азовсталі" та працює над застосуванням процедури “екстракшн” щодо поранених бійців, медиків та військових, у тому числі із залученням допомоги світової спільноти.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити