Опозиційні сили Польщі підписали коаліційну угоду

Головна > Міжнародне > Опозиційні сили Польщі підписали коаліці...
Author

Олександр Талов

10.11.2023, 13:35
Shares

0

Views

619

Польща вимагає пояснень від росії через зняття її прапорів з меморіалу в  Катині — Варта 1
varta1.com.ua

Чотири опозиційні сили Польщі підписали в п'ятницю коаліційну угоду, що відкриває перед ними шлях до створення правлячої більшості у Сеймі і формування уряду країни.

Як пише Укрінформ, про це під час пресконференції повідомили лідери цих політсил Дональд Туск, Шимон Головня, Владислав Косіняк-Камиш і Влодзімєж Чажасти, інформує Інфокурс.

До коаліції ввійшли - “Громадянська коаліція”, “Польща 2050”, Польська селянська партія, “Нова лівиця”.

“Справи йдуть у правильному напрямку, і незалежно від того, скільки нам доведеться чекати на рішення пана Президента, ми готові відсьогодні взяти на себе відповідальність за нашу батьківщину та за наступні роки”,- заявив з цього приводу кандидат на посаду прем'єр-міністра Польщі Дональд Туск.

У коаліційній угоді прописано, зокрема, що кандидатом опозиційних сил на посаду глави уряду є лідер Громадянської коаліції Туск, а на віцепрем’єрівКосіняк-Камиш (Польська селянська партія) і Кшиштоф Гавковський ("Нова Лівиця").

Коаліційна угода також передбачає, що керування Сеймом і Сенатом країни здійснюватиметься на ротаційній основі, по два роки.

Зокрема планується, що Сейм з 13 листопада 2023 року по 13 листопада 2025 року може очолити Шимон Головня (“Польща 2050”), а з 13 листопада 2025 року до кінця каденції – Влодзімєж Чажасти (“Нова Лівиця”). Відповідно Сенат з 13 листопада 2023 року по 13 листопада 2025 року може очолити Малгожата Кідава-Блонська (“Громадянська коаліція”), а з 13 листопада 2025 року до кінця каденції – інший кандидат від цієї ж політсили.

Коаліційна угода також передбачає ліквідацію Центрального антикорупційного бюро Польщі, яке, як наголошують політики опозиції, чинна польська влада активно використовувала у політичній боротьбі з опозиційними силами. Планується, що компетенції цього органу буде передано іншим спецслужбам країни.

У коаліційній угоді також підкреслюється, що російська агресія проти України призвела до негативних явищ, зокрема неконтрольованого напливу на польський ринок агропродукції. Відтак, коаліція планує підтримувати польських фермерів завдяки розбудові нової логістичної архітектури, зокрема порту для збіжжя і нових місць для зберігання агропродукції. У ній підкреслюється, що коаліція “активно пильнуватиме інтересів цього ключового сектора на міжнародній арені”.

Нагадаємо: 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. За офіційними результатами, на виборах до Сейму (нижня палата парламенту), перемогла правляча Об’єднана правиця Ярослава Качинського, однак вона, фактично, не має шансів на створення правлячої більшості і формування уряду країни. Натомість можливість сформувати коаліцію мають опозиційні партії, які разом мають 248 депутатських мандатів в Сеймі РП при необхідному мінімумі в 231 депутатський голос.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити