Норвегія виділить 153 мільйони доларів на закупівлі боєприпасів для України

Головна > Політика > Норвегія виділить 153 мільйони доларів н...
Author

Назар Лазебний

07.03.2024, 15:24
Shares

2

Views

797

США вироблятимуть 100 000 снарядів 155-мм калібру на місяць
АР

Норвегія приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це близько 1,6 мільярда норвезьких крон (153 мільйони доларів).

Як повідомляє агенція Reuters., про це заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

"Україна терміново потребує великої кількості артилерійських боєприпасів, щоб протистояти агресивній війні Росії", - наголосив Стьоре.

Норвегія такожприєднується до коаліції на підтримку протиповітряної оборони України.

"Для Норвегії цілком природно бути частиною такої коаліції з протиповітряної оборони. Норвезькі ППО роблять свій внесок у порятунок життів українців і захист критично важливої інфраструктури щодня", - заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Цієї зими було створено кілька коаліцій для надання військової підтримки Україні. Уряд Норвегії ухвалив рішення про участь у трьох: у морській коаліції, яку Норвегія очолює разом з Великою Британією, коаліції винищувачів F-16, в межах якої Норвегія передасть бойові літаки та навчатиме український персонал, та коаліції протиповітряної оборони, яку очолюють Німеччина та Франція.

"Ми сказали, що будемо підтримувати (Україну – ред.) там, де це найбільш необхідно. Протиповітряна оборона є одним із пріоритетів України. Вона абсолютно необхідна для захисту військових підрозділів, міст і критично важливої інфраструктури", - наголосив міністр оборони Норвегії.

Нагадаємо: Президент Чехії Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу підтримали 15 держав.

Нещодавно Німеччина долучилася до ініціативи президента Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України за межами Євросоюзу.

ЄС наразі не може впоратися з обіцянками про передачу боєприпасів ЗСУ за рахунок власного виробництва.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити