Норвегія передасть Україні 50 гусеничних вантажівок

Головна > Політика > Норвегія передасть Україні 50 гусеничних...
Author

Назар Лазебний

19.09.2023, 14:22
Shares

3

Views

492

Міжнародний автомобіль називається M548, а норвезька версія – NM199.
Trygve Hongset, Збройні сили Норвегії.

Уряд Норвегії ухвалив рішення виділити Україні "орієнтовно 50" гусеничних машин M548, створених на базі бронетранспортера M113, що також мають місцеве позначення NM199.

Про це повідомили у Норвезькому уряді, інформує Інфокурс.

Повідомляється, що машини стояли на базах зберігання норвезької армії, але тепер проходять відновлення, і будуть передані ЗСУ для використання в умовах бездоріжжя.

"Машина є гусеничною та здатна маневрувати на місцевості, недоступній для колісної техніки. Тому вони є важливим доповненням до колісних вантажівок для перевезення вантажів. Вантажівки можуть перевозити боєприпаси, продовольство та воду українським військам у польових умовах", - йдеться уповідомленні.

Машина є гусеничною та здатна маневрувати на місцевості, недоступній для колісної техніки.
Trygve Hongset, Збройні сили Норвегії.

Як пише DEFENSE EXPRESS, скільки загалом машин типу NM199 могло або ще може бути на зберіганні в збройних силах Норвегії, даних у відкритому доступі нема. Відомо, що M548 може брати на борт близько 5 тонн вантажу, та до 4 осіб в кабіну, максимальна швидкість ходу по шосе – до 61 км/год, дальність ходу – до 480 км, може також оснащуватись кулеметом калібру 12,7 мм для самооборони.

Видання зазначає, що машини типу M548 створювались ще у 1960-х роках, і під дещо інші завдання – як транспортер під контрбатарейний радар AN/MPQ-32, котрий однак так і не пішов у серію. І зважаючи на таку цікаву обставину, американські військові почали використовувати M548 в першу чергу як транспортер для доставки снарядів до САУ типів M109 та M110. Окрім того, M548 також виступив базою для різного роду спеціалізованих машин, наприклад – як база для пускової установки під ОТРК MGM-52 Lance.

Що в свою чергу вказує, що після майбутнього отримання NM199 від Норвегії бійці ЗСУ зможуть знайти таким машинам різноманітне застосування, тобто – не тільки для логістичного забезпечення військ на передньому краю оборони в умовах бездоріжжя, але й наприклад як транспортний засіб для підтримки артилерії.

Нагадаємо: Раніше Норвегія надала Україні широкий спектр потужностей , таких як наземні системи ППО NASAMS, основні бойові танки, артилерійські радари Arthur, реактивні систем залпового вогню M270.

Уряд країни також вирішив передати бойові літаки F-16.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити