МВФ розширити доступ до екстреного фінансування у разі продовольчої кризи

Головна > Політика > МВФ розширити доступ до екстреного фіна...
Author

Марія Куренко

12.09.2022, 13:23
Shares

1

Views

537

МВФ  розширити доступ до екстреного фінансування у разі продовольчої кризи

unn.com.ua

Міжнародний валютний фонд шукає способи надання екстреного фінансування країнам, що зіткнулися зі стрибками цін на продовольство, викликаних вторгненням Росії в Україну

Reuters із посиланням на джерела пише, що ці заходи МВФ обговорить на засіданні виконавчої ради в понеділок, 12 вересня, інформує Інфокурс.

"Це дозволить МВФ допомогти Україні та іншим країнам, які сильно постраждали від війни Росії в Україні, без навʼязування умов, передбачених у програмі регулярного фінансування", – пише видання за словами джерела.

Деталі допомоги поки не розголошуються.

За словами джерел, офіційне голосування на підтримку цього пакету, розробленого персоналом МВФ в останні місяці, очікується до щорічних зборів фонду у жовтні.

Зазначається, що у разі схвалення МВФ тимчасово збільшить існуючі ліміти доступу та дозволить усім країнам-членам запозичувати до 50% своєї квоти МВФ у рамках Інструменту швидкого фінансування МВФ та Інструменту швидкого кредитування, який обслуговує країни з низьким рівнем доходу.

"Концепція проста, але вона може допомогти багатьом країнам", – каже джерело.

Пропозиція МВФ пропонує обмежену допомогу Україні, але офіційні особи кажуть, що Україні потрібен повноцінний пакет фінансування.

Минулого тижня представник МВФ повідомив Reuters, що глобальний кредитор «продовжує тісно співпрацювати з українською владою і зараз вивчає всі можливі варіанти надання подальшої підтримки Україні у цих складних обставинах».

Закордонні кредитори України підтримали дворічне заморожування виплат за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд, але Україна має зробити виплати основного боргу у розмірі $635 млн за раніше отриманими кредитами МВФ, починаючи з середини вересня, зазначає агентство.

Нагадаємо: Вартість продовольства зросла по всьому світу після початку війни через блокування шляхів поставок, санкцій та інших торгових обмежень. Проте угода, яка дозволила відновити експорт зерна з українських портів, за посередництвом ООН, дала можливість покращити торгові потоки та знизити ціни на певні види продовольства.

Від початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. У березні МВФ затвердив екстрене фінансування України у розмірі $1,4 млрд у рамках інструменту RFI, щоб допомогти задовольнити невідкладні потреби у витратах та помʼякшити наслідки війни.

Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на $15–20 млрд, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко. Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок обстрілу Сумщини загинула жінка і поранена 17-річна дівчина

Російські окупанти протягом години з артилерії обстрілювали цивільну інфраструктуру Есманської громади.

10.05.2024 - 11:37

Arrow
Theme

Енергетика

РФ пошкодила усю гідрогенерацію України, дві ГЕС виведено з експлуатації

Знищене обладнання потребує чималих зусиль для ремонту, відновлення і значних фінансових коштів.

09.05.2024 - 14:12

Arrow

Вас це може зацікавити