Екскомандиру батальйону Беркут оголошено підозру в організації умисних вбивств протестувальників на Майдані

Головна > Закон > Екскомандиру батальйону Беркут оголошено...
Author

Назар Лазебний

22.03.2023, 11:56
Shares

0

Views

1 236

Екскомандиру батальйону Беркут оголошено підозру в організації умисних вбивств протестувальників на Майдані

radiosvoboda.org

Колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській області повідомлено про підозру за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року у центральній частині м. Києва.

"За даними слідства, підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва Міністерства внутрішніх справ та ГУМВС України в м. Києві, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Його метою було перешкоджання масовому руху мітингувальників з Майдану Незалежності до Верховної Ради України", - йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора.

Зазначається, що протестувальники планували публічно висловити підтримку голосуванню народних депутатів за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень Президента.

Як повідомляють у Офісі Генпрокурора, експравоохоронець забезпечив без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства невибіркове застосування підпорядкованими співробітниками МОП "Беркут" спеціальних засобів та вогнепальної зброї.

Такі дії колишнього командира батальйону "Беркуту" призвели до вбивств 3 мітингувальників, спричинення тяжких тілесних ушкоджень 5, середньої тяжкості – 43, легких – 77.

"На цей час за вказаними подіями до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів внутрішніх справ, які безпосередньо організували вчинення зазначених злочинів, у тому числі колишнього Міністра внутрішніх справ України, його заступника, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також виконавців із числа співробітників МОП "Беркут", - йдеться у повідомленні.

Підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинення терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 365; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ст. 340; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 121; ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 3 ст. 258 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити