Чи буде Мир замість Visa та Mastercard?

Головна > Енергетика > Чи буде Мир замість Visa та Mastercard?
Author

Марія Куренко

13.04.2022, 19:00
Shares

1

Views

1 073

Чи буде Мир замість Visa та Mastercard?

 korrespondent.net

Зважаючи на варварську поведінку рф по відношенню до України та міжнародного права міжнародні платіжні системи та сервіси почали виходити з російського ринку.

Вже відмовились від роботи з клієнтами з росії Apple Pay, Google Pay, PayPal, Western Union, Visa та Mastercard.

Росіяни шукають можливості обійти санкції, але їх все менше.

Пластикові тури

Асоціація туроператорів Росії в кінці березня розпочала організацію турів за пластиковими платіжними картками. За повідомленням асоціаціі наразі вже відкрито кілька напрямків: Казахстан, Узбекистан, Туреччина, Вірменія.

Програма таких турів передбачає відвідання громадянами росії банків з метою відкриття рахунків та випуску їм карт Visa та Mastercard. Туроператори пропонують своїм клієнтам забронювати час для проведення процедур у банку та заздалегідь направляють до банків необхідний пакет документів. Вартість такого туру близько 800 доларів, з яких 500 доларів США - вартість перельоту.

Не встигли такі тури набути популярності, як 29 березня 2022 року Центробанк Казахстану нагадав комерційним банкам країни, що під час відкриття рахунків будь-яким фізичним особам банки повинні проводити їхню верифікацію за правилами внутрішнього контролю. Серед іншого, ці правила передбачають проведення оцінки географічного ризику, а саме ризику надання послуг громадянам країн, проти яких запроваджено міжнародні санкції. Отже, при встановленні ділових відносин з нерезидентами, банкам слід визначати ціль та характер цих відносин, ухвалити відповідні заходи для попередження репутаційних ризиків. Окрім того, Центральний банк Казахстану наголосив на необхідності проведення попередніх консультацій з з представниками Visa та Mastercard для оцінки вірогідності настання "неприйнятних ризиків у діяльності банків в разі випуску карток громадянам рф.

Така позиція регулятора значно ускладнить процедуру відкриття рахунків росіянам, прінаймні в Казахстані.

Мир та UnionPay

РФ у відповідь на вихід Visa та Mastercard відповіла традиційним імпортозаміщенням та необеженими можливостями Китаю.

Але на сьогодні з’являється все більше свідчень того, що платіжні системи Мир та UnionPay не взмозі повернути пересічному росіянину колишній комфорт при здійсненні розрахунків.

Картки Мир працюють всього у декількох країнах та у дуже обмеженому форматі. До прикладу у Туреччині, Казахстані, Узбекистані та Таджикистані картка Мир обслуговується всього у кількох банках. Зняти готівку з цієї картки можна у банкоматах Росії та невизнаних республіках Абхазії й Південній Осетії. Розплатитись карткою можна в магазинах ОАЕ.

Розширити можливості росіян могла би єдина міжнародна платіжна система, що залишилась на ринку рф - Китайська UnionPay. На сьогодні зазначеною системою випущено вже понад півмільйона карток. Десять банків рф переорієнтувались на китайські картки. UnionPay працює у 180 країнах, у тому числі в США та ЄС. Враховуючи ажіотаж наразі послуга з випуску картки для росіян коштує в межах 15 тисяч RUB, тобто близько 180 USD. Чекати на отримання картки доведеться від кількох тижнів до кількох місяців. Місячне ж обслуговування платіжної картки обійдеться росіянам приблизно у 10 тисяч RUB (приблизно 120 USD).

Однак, на сьогодні і UnionPay не змогла повернути росіянам можливості вільно розраховуватись за товари чи послуги в інтернет магазинах, про це пише видання Комерсант. Більшість іноземних інтернет магазинів просто блокують платежі російських банків, не дивлячись на те, чи підпадають вони під санкції, чи ні.

"Такі гравці дають розпорядження банкам-еквайєрам не проводити платежі за картами, випущеними в РФ, незалежно від платіжної системи", - говорить одне з джерел Комерсанту.

Численними є й повідомлення про те, що в США продавці відмовляються приймати для оплати картки UnionPay, випущені банками рф.

Чекатимемо на нові спроби росіян обійти заборони та адекватні реакції від всього цивілізованого світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити