Запорізька АЕС знову на межі блекауту

Головна > Енергетика > Запорізька АЕС знову на межі блекауту
Author

Ольга Фединчік

23.05.2024, 15:36
Shares

1

Views

572

запорізька АЕС, "Енергоатом"

Окупована Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту через відключення однієї з двох останніх ліній електропередачі, якими вона отримує живлення з енергосистеми України.

Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

23 травня 2024 року, о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із Об’єднаною енергосистемою України. Наразі найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна".

В "Енергоатомі" наголосили, що у разі відмови останьої лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов нормальної експлуатації станції й загрожує створенням аварійної ситуації.

"Російські окупанти продовжують створювати надзвичайно небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС. Аби не допустити розвитку найгірших сценаріїв, станція має якнайшвидше повернутися під контроль легітимного оператора – Енергоатома», – наголошує очільник Компанії Петро Котін.

Нагадаємо: ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки з початку вторгнення РФ в Україну. Їхня відмова загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії, попереджають в "Енергоатомі".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Урсула фон дер Ляєн привітала Молдову та Україну з початком переговорів про вступ до ЄС

"Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей. Бажаємо вдалого початку переговорів", - зазначила вона.

25.06.2024 - 13:26

Arrow
Theme

Бізнес

Стильний жіночий одяг: тренди 2024 року від торгової марки Прованс

Кожна колекція враховує модні тенденції, тому легко вибрати ексклюзивний варіант, який буде стильним та актуальним.

24.06.2024 - 13:54

Arrow

Вас це може зацікавити