Запорізька АЕС знову на межі блекауту

Головна > Енергетика > Запорізька АЕС знову на межі блекауту
Author

Ольга Фединчік

23.05.2024, 15:36
Shares

1

Views

563

запорізька АЕС, "Енергоатом"

Окупована Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту через відключення однієї з двох останніх ліній електропередачі, якими вона отримує живлення з енергосистеми України.

Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

23 травня 2024 року, о 13:31 відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750 кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із Об’єднаною енергосистемою України. Наразі найбільша АЕС Європи зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна".

В "Енергоатомі" наголосили, що у разі відмови останьої лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов нормальної експлуатації станції й загрожує створенням аварійної ситуації.

"Російські окупанти продовжують створювати надзвичайно небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС. Аби не допустити розвитку найгірших сценаріїв, станція має якнайшвидше повернутися під контроль легітимного оператора – Енергоатома», – наголошує очільник Компанії Петро Котін.

Нагадаємо: ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки з початку вторгнення РФ в Україну. Їхня відмова загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії, попереджають в "Енергоатомі".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Понад добу триває ліквідація пожежі,що виникла через атаку РФ, на промисловому підприємстві Київщини, 

На місці працюють 249 осіб, 98 одиниць техніки та чотири пожежні потяги.

13.06.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Війна

Російські загарбники ввечері атакували дронами та артилерією Нікополь і Марганецьку громаду

Потрощені мікроавтобус, 2 легковики і причіп. Зачепило лінії електропередач.

11.06.2024 - 09:11

Arrow

Вас це може зацікавити