Міжнародний суд в Гаазі видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Головна > Закон > Міжнародний суд в Гаазі видав ордери на ...
Author

Назар Лазебний

25.06.2024, 17:52
Shares

4

Views

383

Шойгу та Герасимова оголосили у міжнародний розшук (ДЕТАЛІ)
freeradio.com.ua

Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Про це йдеться у пресрелізі суду.

"24 червня 2024 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду у складі судді Розаріо Сальваторе Айтала, головуючого, судді Серхіо Херардо Угальде Годінеса та судді Хайкель Бен Махфуда, видала ордери на арешт щодо двох осіб, Сергія Кужугетовича Шойгу та Валерія Васильовича Герасимова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року", – зазначили в МКС.

Шойгу та Герасимова підозрюють у воєнних злочинах у вигляді атак на цивільні об’єкти, завдання надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також за злочин проти людяності.

Як наголошують у суді, існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за вчинення дій спільно та/або через інших (стаття 25(3)(a) Римського статуту); наказ про вчинення злочинів (стаття 25(3)(b) Римського статуту) та/або за їхню неспроможність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їхнім командуванням (стаття 28 Римського статуту).

"Друга Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період як мінімум з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року", – йдеться у повідмоленні.

Зазначається, що удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а для тих об'єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові, очікувана побічна шкода цивільному населенню була б надмірною порівняно з очікуваною військовою перевагою.

Зміст ордерів є таємним з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, враховуючи, що дії, аналогічні до тих, які зазначені в ордерах на арешт і які є порушенням міжнародного гуманітарного права, тривають, Палата визнала, що обізнаність громадськості про ордери на арешт може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів згідно зі статтею 58 (1)(b)(iii) Римського статуту. Таким чином, Палата попереднього провадження визнала, що в інтересах правосуддя – дозволити Секретаріату публічно розкривати інформацію про існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, щодо яких видано ордери.

Як заявив генпрокурор України Андрій Костін, ордери МКС на арешт Шойгу та Герасимова є ще одним кроком на шляху до забезпечення відповідальності країни-агресора.

"Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії та начальника Генерального штабу Збройних сил РФ за воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі спрямуванням атак на цивільні об'єкти в Україні. Це ще один значущий крок на шляху до забезпечення повної відповідальності агресора", - наголосив генпрокурор.

У Службі безпеки України зазначили, що відповідне рішення Міжнародного трибуналу прийнято у тому числі на підставі доказової бази, здобутої слідчими Служби безпеки України.

"Як встановило розслідування, обидва фігуранти причетні до вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення України", - повідомляє СБУ.

Задокументовано, що щонайменше з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року Шойгу та Герасимов регулярно віддавали накази на проведення масованих ракетних ударів по об’єктах енергетики України.

"За даними слідства, для здійснення повітряних ударів по енергооб’єктах України окупанти використовували крилаті ракети, у тому числі типу "Калібр" та "Х-101", - наголосили в СБУ.

В СБУ нагадали, у березні цього року за матеріалами спецслужби Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт ще двох російських посадовців, причетних до обстрілів цивільної інфраструктури України.

Фігурантами є: командувач дальньої авіації Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії, генерал-лейтенант Сергій Кобилаш та командувач Чорноморського флоту військово-морського флоту Збройних сил РФ, віце-адмірал Віктор Соколов.

"Саме вони виконували накази Шойгу та Герасимова на здійснення ракетних ударів по енергооб’єктах України", - зауважили в СБУ.

Нагадаємо: 17 березня, МКС видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента рф з прав дитини, звинувативши їх у відповідальності за викрадення дітей з України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог вночі завдав ракетного удару по Дніпру, є потрапляння по промисловому об'єкту

Виникла пожежа, яку рятувальники загасили. Люди не постраждали

27.09.2024 - 08:02

Arrow
Theme

Війна

На фронті за добу відбулося 189 боєзіткнень, з них 54 на Покровському напрямку

Ворог атакує також на Лиманському та Курахівському напрямках

26.09.2024 - 08:54

Arrow

Вас це може зацікавити