Фінська Gasum зупиняє імпорт російського СПГ внаслідок запровадження санкцій ЄС

Головна > Економіка > Фінська Gasum зупиняє імпорт російського...
Author

Ольга Фединчік

25.06.2024, 17:20
Shares

3

Views

46

Компания Gasum открыла самую северную в мире газозаправочную станцию в  Рованиеми, Финляндия • LNGnews.Ru
lngnews.ru

Фінська енергетична компанія Gasum ухвалила рішення зупинити імпорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії після запровадження нових санкцій ЄС.

Про це повідомила пресслужба компанії.

"Gasum дотримується всіх санкцій, введених ЄС, і з 26 липня не закуповуватиме або імпортуватиме російський ЗПГ", - йдеться у повідомленні.

Заборона на перевалку російського СПГ на території ЄС дозволяє усунути можливості для обходу вже запроваджених проти Росії санкцій.

Затверджений Радою ЄС 14-й пакет санкцій проти Росії містить заборону на імпорт скрапленого природного газу з РФ через термінали, які не підключені до газової мережі ЄС. Ця заборона набуде чинності з 26 липня.

Компанія зазначила, що ухвалені ЄС санкції не дозволяють Gasum розірвати угоду з "Газпром експортом", але є "форс-мажором щодо закупівлі або імпорту російського СПГ на позамережевих терміналах".

Нагадаємо: Рада ЄС 24 червня затвердила 14-й пакет санкцій щодо Росії за агресію проти України. Обмеження націлені на високовартісні сектори російської економіки, такі як енергетика, фінанси та торгівля. Також Брюссель заявив, що посилив заходи, які ускладнюють обхід діючих санкцій ЄС.

Зокрема, новий пакет санкцій містить заборону на перевантаження російського СПГ на території ЄС для подальшого постачання його у треті країни. Заборона охоплює як перевалку з судна на судно, так і перевалку з судна на берег, а також перевантажувальні операції.

Запроваджуються обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, які не підключені до системи природного газу.

ЄС також заборонив нові інвестиції та надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проєктів СПГ, таких як «Арктик СПГ 2» і «Мурманськ СПГ».

Як повідомляло FT , у травні імпорт газу з РФ до Європи вперше майже за два роки перевищив поставки зі США. У вересні 2022 року США обігнали Росію як постачальника газу в Європу, і з 2023 року на них припадає приблизно пʼята частина поставок.

У травні поставки російського трубопровідного газу і СПГ становили 15% від загального обсягу поставок до ЄС, Великої Британії, Швейцарії, Сербії, Боснії і Герцеговини та Північної Македонії. СПГ зі США склав 14% від загального обсягу поставок у регіон, що є найнижчим показником із серпня 2022 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Зранку війська РФ вдарили по Нікополю дронами-камікадзе, є руйнування

Загиблих і постраждалих немає.

28.06.2024 - 08:26

Arrow
Theme

Бізнес

Все, что Вы хотели бы знать о MacBook Air, но не знали

Если вы ищете мощный, портативный и долгоработающий ноутбук, MacBook Air – это отличный вариант.

27.06.2024 - 13:07

Arrow

Вас це може зацікавити