Україна отримає перші гроші від заморожених активів РФ цього літа – Єврорада

Головна > Політика > Україна отримає перші гроші від замороже...
Author

Ольга Фединчік

28.06.2024, 16:45
Shares

0

Views

349

Єврорада визначила кандидатів на провідні посади в ЄС на наступні п'ять  років
frontnews.eu

Європейська рада вже цього літа направить в Україну перші кошти з непередбачених доходів від заморожених російських активів у Європі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в тексті підсумкового документу саміту.

Відповідно до документу, Європейська рада сподівається, що перші перерахування будуть здійснені цього літа. Зокрема, після ухвалення правових актів ЄС щодо спрямування доходів від заморожених активів Росії, для подальшої військової допомоги Україні, розвитку спроможностей її оборонної промисловості та для її відновлення.

Єврорада також доручила виконавчим структурам ЄС опрацювати законодавчу основу для надання Україні до кінця року, разом із партнерами по G7, додаткового кредиту у 50 млрд євро, який буде обслуговуватися за рахунок росактивів.

Зазначається, що для реалізації цього проєкту, який був ініційований ЄС разом із партнерами по G7, мають бути враховані всі правові та фінансові аспекти.

Ресурси, що надходитимуть з цього джерела, будуть спрямовані на поточну та майбутню підтримку України у військовій сфері, для потреб забезпечення бюджетної стабільності та для зусиль із відновлення країни.

"Відповідно до законодавства ЄС, російські активи мають залишатися заблокованими до того, як Росія зупинить свою агресивну війну проти України і компенсує їй шкоду, що була спричинена цією війною", – йдеться у висновках Європейської ради.

Нагадаємо: ЄС, США, Японія та Канада заморозили активи російського центрального банку на суму близько 300 млрд доларів у 2022 році, коли Росія вторглася в Україну. Лише близько 5–6 млрд доларів перебувають у Сполучених Штатах, більша частина зберігається в Європі, зокрема в центральному депозитарії цінних паперів Бельгії Euroclear.

13 червня країни "Великої сімки" домовилися про кредит для України на $50 млрд під заставу російських активів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

ЄС готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що уряд проводить переговори з Брюсселем.

27.06.2024 - 12:37

Arrow

Вас це може зацікавити