Україна уклала безпекові угоди з ЄС, Литвою та Естонією

Головна > Політика > Україна уклала безпекові угоди з ЄС, Лит...
Author

Назар Лазебний

28.06.2024, 08:45
Shares

2

Views

121

Президент Європейської ради Шарль Мішель, президент України Володимир Зеленський, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн,Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський разом із президентами Європейської ради Шарлем Мішелем і Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

У Офісі президента також повідомили про підписання безпекові угоди із Литвою та Естонією.

Угода з ЄС вперше закріплює багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав – членів ЄС надавати Україні широку підтримку в усіх ключових сферах: військову, фінансову, гуманітарну та політичну допомогу впродовж десяти років.

Угода стала 18-ю за рахунком, підписаною між Україною та її партнерами.

Також відбулися церемонії підписання безпекових угод з Литвою, участь у ній взяв президент Ґітанас Науседа, а також із Естонією, за участю премʼєрки Каї Каллас.

Президент України Володимир Зеленський та президент Литви Гітанас Наусєда, Офіс президента України
Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, Офіс президента України

Спільні безпекові зобовʼязання між Україною та Естонією передбачають виділення на оборонну підтримку Києва понад 100 млн євро оборонної допомоги вже цьогоріч і різнобічну підтримку впродовж 10-річного терміну дії документа. Естонський уряд також виділятиме щонайменше 0,25% ВВП щорічно протягом 2024-2027 років на військову підтримку України.

Безпекові зобовʼязання між Україною та Литвою закріплюють підтримку у сфері сучасного військового обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній і кіберелектромагнітній галузях. Цього року військова допомога Україні з боку Литви вже сягнула майже 80 млнєвро, з них 35 млн євроспрямовано на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів.

Після підписання угод Зеленський озвучив потреби на фронті, зокрема, у артилерійських снарядах та наголосив на необхідності чим швидшого виконання обіцяних раніше постачань. Також президент згадав про постійні обстріли Харкова та інших міст і додав, що покращити ситуацію може сучасна ППО та ракети великої дальності.

Основні пункти угоди ЄС – фінансова підтримка в розмірі 50 млрд євро у найближчі чотири роки, забезпечення військовою технікою, підготовка українських військових, розмінування і співробітництво у сфері оборони та кібербезпеки.

В угоді також зафіксовані довгострокові зобов’язання щодо підтримки України до моменту вступу в ЄС, а також готовність Європейського Союзу й держав-членів підтримувати Україну на шляху до членства.

Підтверджується готовність усіх держав-членів посилювати санкції ЄС проти РФ, боротися зі спробами їх обійти, а також співпрацювати в протидії гібридним та кіберзагрозам і забезпеченні вільного судноплавства в Чорному та Азовському морях.

Ідеться, зокрема, про відкриття Офісу оборонних інновацій ЄС у Києві та співпрацю між нашою державою та Євросоюзом у галузі оборонних індустрій.

Вперше в документі, підписаному ЄС із третьою країною, передбачений відповідний консультаційний механізм у разі можливої майбутньої агресії (протягом 24 годин).

"Нещодавно створений Фонд допомоги Україні в межах EPF додає ще €5 млрд на 2024 рік для забезпечення подальшої військової допомоги та підготовки, і подальші зіставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року з огляду на потреби України та за умови політичних настанов Ради", – йдеться в угоді.

Нагадаємо: Безпекові угоди підписані між Україною та іншими країнами відповідно до Спільної декларації країн "Групи семи" від 12 липня 2023 року. Станом на 27 червня 2024 року укладено 20 угод — 7 з країнами "Групи семи", 12 з країнами, що приєдналися до декларації, а також одну з Європейським Союзом.

Україна підписала двосторонні безпекові угоди зВеликою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США,ЄС,Естонією та Литвою.

Угода з ЄС не тотожна колективній обороні в межах НАТО, а є радше зобовʼязанням надати Україні зброю та іншу допомогу для зміцнення її власної безпеки і стримування будь-якого майбутнього вторгнення, заявляли європейські посадовці.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Економіка

ЄС готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що уряд проводить переговори з Брюсселем.

27.06.2024 - 12:37

Arrow

Вас це може зацікавити