ЄС готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня

Головна > Економіка > ЄС готується повернути мита на українськ...
Author

Назар Лазебний

27.06.2024, 12:37
Shares

0

Views

573

ЄС може обмежити імпорт українського цукру, курятини і яєць: чи чекати на  закриття заводів – AgroReview
agroreview.com

Європейський союз збирається знову ввести мита на імпорт українського цукру та яєць з пʼятниці, 28 червня, використовуючи захисний механізм на випадок перевищення квот.

Про це пише Financial Times.

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив, що уряд проводить переговори з Брюсселем.

Рішення щодо яєць та цукру має бути ухвалене у пʼятницю, за словами двох людей, знайомих із ситуацією.

Захисний механізм дозволяє блоку повертати мита на українські птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед та крупу, якщо обсяги імпорту перевищать середній середній показник у 2022 та 2023 роках.

Овес досягнув цього рівня – з 1 січня було імпортовано понад 6440 т.

За словами джерел, те саме сталося з яйцями та цукром. Зазначається, тарифи будуть оголошені у пʼятницю і становитимуть 419 євро за т білого цукру та 339 євро за т цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кг.

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка повідомив FT, що мита відповідають чинній угоді, але уряд веде переговори з Брюсселем про їх покращення.

"Мета полягає в тому, щоб усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді", – сказав він.

Нагадаємо: Брюссель погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування у червні 2022 року, через чотири місяці після повномасштабного вторгнення, щоб збільшити доходи Києва та допомогти постачанням дійти до клієнтів у країнах, що розвиваються.

Але за кілька місяців фермери у Польщі, Угорщині, Словаччині та інших сусідніх країнах поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх із ринку. Ці країни в односторонньому порядку запровадили ембарго на низку товарів, дозволивши їм ввезення лише для подальшого транзиту, що є порушенням законодавства ЄС.

13 травня Рада Європейського Союзу схвалила продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України ще на рік, до 5 червня 2025 року їз застосуванням механізму екстреного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів у випадку, якщо імпорт цих продуктів у 2024 році перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021-го та протягом усього 2022-го та 2023 років.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Зранку війська РФ вдарили по Нікополю дронами-камікадзе, є руйнування

Загиблих і постраждалих немає.

28.06.2024 - 08:26

Arrow
Theme

Бізнес

Все, что Вы хотели бы знать о MacBook Air, но не знали

Если вы ищете мощный, портативный и долгоработающий ноутбук, MacBook Air – это отличный вариант.

27.06.2024 - 13:07

Arrow

Вас це може зацікавити