З кінця червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що йдуть під завантаження в Україну

Головна > Економіка > З кінця червня росіяни відмовляються про...
Author

Ольга Фединчік

11.07.2023, 11:13
Shares

1

Views

587

Затримки в інспекції суден з боку рф гальмують роботу «‎зернового коридору»  — Latifundist.com
latifundist.com

З 26 червня росіяни не проводять інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаженн. Це призвело до того, що зерновий коридор практично не функціонує.

Про це повідомляє Мінвідновлення, інформує Інфокурс.

"Останні кілька місяців "зерновий коридор" практично не працює. Наразі ми спільно з партнерами докладаємо максимум зусиль, щоб українське зерно надходило на ринки в необхідному для світу обсязі", – зазначив віцепремʼєр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

29 суден, які мали б доставити понад 1,4 млн т агропродукції для країн Азії та Африки, наразі заблоковано в територіальних водах Туреччин. З початку липня з чорноморських портів вийшло шість суден. Сукупно на них було завантажено тільки 215 000 т агропродукції. Зараз у порту Одеси завершується завантаження 85 000 т зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які очікували завантаження.

"Також флоту під завантаження вже немає у порту Чорноморська. Останні судна з агропродукцією було відправлено минулого тижня до Китаю та Тунісу. Понад 2 місяці не працює порт Південний, бо росіяни "викреслюють" усі судна, які прямують до нього.

У Мінвідновлення повідомили, що у період з 1 червня по 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулось лише 70 через відмову росіян проводити перевірки, заявили в Мінвідновлення. Наступна інспекція запланована на 14 липня. Зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот.

З 1 серпня 2022 року експортовано понад 33 млн т продукції українських аграріїв до 45 країн світу, зазначили у міністерстві.

"Ми завжди виконували і готові надалі виконувати ті зобов’язання, які брали на себе, коли підписували Зернову угоду. Також закликаємо світ дотримуватися міжнародного морського права і забезпечити вільне торговельне судноплавство", – зазначив Олександр Кубраков,

Нагадаємо: Раніше МЗС Росії заявило, що підстав для продовження "зернової угоди", діяякої закінчується 17 липня. немає.

Однією з ключових вимог Росії щодо продовження роботи зернового коридору є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті–Одеса", а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

Європейський Союз розглядає можливість дозволити Россельхозбанку, що перебуває під санкціями, створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів SWIFT. 3 липня FT, з посиланням на джерела,повідомила, що це питання обговорювали лідери ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити