Відсьогодні польські фермери відновили блокаду ПП "Медика – Шегині"

Головна > Економіка > Відсьогодні польські фермери відновили б...
Author

Марія Куренко

04.01.2024, 09:05
Shares

2

Views

675

Протест біля польсько-українського прикордонного переходу "Медика - Шегині". Fot. PAP/Darek Delmanowicz
РАР

Сьогодні, 4 грудня, польські фермери з організації "Підкарпатське ошукане село" планують відновити акцію протесту та блокаду прикордонного переходу "Медика – Шегині".

Про це, з посиланням на представника страйкарів, повідомило агентство PAP, інформує Інфокурс.

"Ми не отримали письмового підтвердження, що наші вимоги будуть виконані, тому ми продовжуємо акцію протесту", – заявив у коментарі агентству лідер організації Роман Кондрув.

Він нагадав, йдеться про декларацію, підписану премʼєр-міністром, оскільки саме він "керує всією країною".

Також він повідомив, що у разі відсутності письмової декларації, в четвер о 8:00 ранку біля переходу "Медика – Шегині" відбудеться пресконференція, на якій буде оголошено, що вони відновлять свій протест і знову заблокують перетин кордону.

Лідер організації мітенгарів заявив, що цього разу протест буде більш жорстким – пропускати планують по одному автомобілю на годину з наявної черги. Легкові автомобілі, автобуси та вантажівки пропускатимуть, але тільки з гуманітарною допомогою, військовою технікою, небезпечними вантажами й харчами, що швидко псуються.

Оновлення: У ДПСУ повідомили, що за інформацією, яку надавали польські прикордонники, сьогодні близько 09.00 на території Польщі, на дорозі перед пунктом пропуску "Медика» (РП), суміжному з українським пунктом пропуску "Шегині", поновилося блокування руху для вантажних транспортних засобів.

На цьому напрямку зараз на в’їзд до України на території Польщі очікують близько 800 вантажівок. Водночас організатори таких дій на території Польщі не планують перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Наразі прикордонники України вживають заходів щодо відстеження ситуації, уточнення взаємодії із польськими колегами щодо порядку подальшого пропуску вантажного автотранспорту та категорії вантажів, які будуть пропускатися через кордон.

Нагадаємо: 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП "Угринів – Долгобичув" почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські страйкарі розблокували найбільший пункт пропуску вантажівок на кордоні з Україною "Ягодин – Дорогуськ".

Однак уже 18 грудня блокування кордону поновилося. До страйкарів приєдналися польські аграрії, які висувають свої вимоги. Серед вимог - заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

23 грудня польські фермери припинили блокаду пункту пропуску "Шегині-Медика".

24 грудня польські перевізники посилили блокування на трьох переходах українсько-польського кордону на Різдво. Страйкарі пропускають лише по одній комерційній вантажівці кожні три години. Напередодні до Медики приїхав міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрський, який запевнив, що вимоги фермерів будуть виконані. Про це також заявляв заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

Протестувальники вимагають скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів для підтримки ліквідності своїх господарств, а також субсидій на кукурудзу. Крім того, хочуть урегулювати умови ввезення харчових продуктів з України.

Крім фермерів, пункти пропуску також блокують представники польських перевізників. Основна їхня вимога – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. Польські перевізники, які мають найбільший автопарк у ЄС, остерігаються конкуренції з українськими перевізниками, тому намагаються вибити для себе преференції.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити