Уряд Польщі погодився виконати вимоги фермерів, які погрожували відновити блокаду кордону

Головна > Економіка > Уряд Польщі погодився виконати вимоги фе...
Author

Назар Лазебний

03.01.2024, 15:30
Shares

3

Views

208

Поляки знову блокують український кордон: що може вирішити проблему |  Коментарі Україна
society.comments.ua

У Міністерстві сільського господарства Польщі погодилися виконати усі вимоги фермерів, які погрожували з 4 грудня відновити протест на пункті пропуску "Медика-Шегині".

Про це повідомляєRMF24, інформує Інфокурс

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак заявив, що вимоги фермерської асоціації "Ошукане село"будуть повністю виконанні.

"Міністерство приймає усі три вимоги фермерів і почне роботу над їхнім виконанням",– зазначив він.

Раніше повідомляли, що сьогодні, 3 січня, фермери з цієїмали вирішити, чибудуть вони відновлятиблокаду прикордонного переходу "Медика-Шегині". Їхній лідер Роман Кондрува попереджав про відновлення протестів,якщо фермери неотримають офіційного письмового підтвердження, що їхні вимоги будуть виконані.

Протестувальники вимагають скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів для підтримки ліквідності своїх господарств, а також субсидій на кукурудзу. Крім того, хочуть урегулювати умови ввезення харчових продуктів з України.

Нагадаємо: 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне - Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП "Угринів – Долгобичув" почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські страйкарі розблокували найбільший пункт пропуску вантажівок на кордоні з Україною "Ягодин – Дорогуськ".

Однак уже 18 грудня блокування кордону поновилося. До страйкарів приєдналися польські аграрії, які висувають свої вимоги. Серед вимог - заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

23 грудня польські фермери припинили блокаду пункту пропуску "Шегині-Медика".

24 грудня польські перевізники посилили блокування на трьох переходах українсько-польського кордону на Різдво. Страйкарі пропускають лише по одній комерційній вантажівці кожні три години.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Україна націоналізувала два літаки, що належали "Ростеху"загальною вартістю 10 млн євро

Літаки перебували на балансі офшорної компанії, що входить до структури "Ростеху" через підконтрольне російське АТ "Ільюшн Фінанс Ко".

17.05.2024 - 13:03

Arrow
Theme

Енергетика

Обмеження постачання електрики можуть тривати до вересня - радник Шмигаля

Зима буде "невідворотньо важкою" і шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає, зазначив Бойко.

16.05.2024 - 15:22

Arrow

Вас це може зацікавити