Україна завершує розробку схеми про страхування зерновозів Чорним морем - FT

Головна > Економіка > Україна завершує розробку схеми про стра...
Author

Ольга Фединчік

21.08.2023, 11:01
Shares

1

Views

355

З порту "Одеса" вийшов у море перший суховантаж - Мілітарний
ВМС ЗСУ

Україна завершує роботу з глобальними страховиками над схемою для покриття суден із зерном, що прямують до портів Чорного моря та з них.

Як пише Financial Times. Схема страхування може охоплювати до 30 комерційних суден у Чорному морі на тлі загрози атак з боку Росії.

Угода "в цей час опрацьовується та активно обговорюється" між відповідними міністерствами, а також місцевими банками й міжнародними страховими групами, включаючи Lloydʼs of London, повідомив FT заступник міністра економіки Олександр Грибан.

Схема страхування може запрацювати вже наступного місяця, і в ній може бути задіяно від пʼяти до 30 суден, які проходитимуть через небезпечні місця в українських водах.

Минулого тижня під прикриттям українських берегових систем оборони німецько-китайське вантажне судно здійснило перший комерційний рейс з Одеси з липня, попри те, що Росія попередила, що розглядатиме будь-яке цивільне судно, яке залишатиме порти України, як військову ціль.

Видання зазначає, що з огляду на ризики доступна страховка була б необхідна для відродження комерційної судноплавної діяльності в будь-якому значному масштабі. Київ на безоплатній основі консультує група професійних послуг Marsh McLennan, до якої входять консалтингова компанія Oliver Wyman та найбільший у світі страховий брокер Marsh.

Повідомляється, що деталі схеми ще не доопрацьовані, але джерела стверджують, що вона спрямована на захист суден, що заходять і виходять із українських портів, від пошкоджень, й ризики можуть бути поділені між страховиками та місцевим державним банком.Грибан зазначив, що швидше за все до схеми також буде залучено державний дорожній фонд, який створено для ремонту українських доріг і який фінансується за рахунок податку на продаж палива.

Нагадаємо: 17 липня РФ відмовилася продовжувати "зернову угоду" та направила Туреччині, Україні й ООН своїзаперечення щодо її продовження. Міноборони країни-агресоразаявило, що через вихід Росії з "зернової угоди" з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться якпотенційні перевізники вантажів військового призначення.

19-21 липня ворог атакував портову інфраструктуру Одеси та області. Зокрема, удар було нанесено по зерновому та олійному терміналах.У порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізниківKernel, Viterra, CMA CGM Group.

У ніч на 24 липня Росія майже чотири години атакувала дронами-камікадзепортову інфраструктуру Дунаю, було зафіксовано руйнування і постраждалих серед працівників порту. Через влучання зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження вантажів.

27 липня, Росія вчергове атакувала Одеську область, під ударом опинилась портова інфраструктура.

За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Унаслідок того, що Росія вийшла з угоди, укладеної за посередництва ООН, страхування експорту зерна з України стало набагато ризикованішим. Страховики, які застрягли з мільярдами доларів втрат від війни, наполягали на тій чи іншій формі розподілу ризиків. Lloydʼs заявила, що угоди, які дають змогу продовжити експорт сільськогосподарської продукції з України, "мали вирішальне значення для усунення ризиків для глобальної продовольчої безпеки" і що вона продовжує працювати над полегшенням постачання зерна.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити