Перше судно вийшло тимчасовим коридором з порту Одеси

Головна > Війна > Перше судно вийшло тимчасовим коридором ...
Author

Ольга Фединчік

16.08.2023, 10:23
Shares

0

Views

772

Думская

Перший корабель вийшов з морського порту Одеси по тимчасовому коридору для цивільних суден.

Про це повідомляє Міністерство відновлення України, інформує Інфокурс.

"Контейнеровоз "JOSEPH SCHULTE" (прапор Гонконг) вийшов з порту Одеса та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє "Думская", з початку війни контейнеровоз був буквально замкнений в одеському порту. Наразі судно слідує доБосфору —втурецький порт Амбарлі, щовзахідній частині Стамбула.

На борту контейнеровозу — понад 30 тис. тонн вантажу (2114контейнерів), у тому числі з продовольством, повідомив віце-прем'єр-міністр із відновлення України Олександр Кубраков.

У міністерстві повідомляють, що коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" на момент повномасштабного вторгнення Росії.

У відомстві нагадали, що згідно із навігаційним дорученням ВМС ЗСУ №6, тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України почали діяти з 8 серпня 2023 року. Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Останній раз судно виходило в рамках Зернової угоди 16 липня з порту Одеса. Після зриву Зернової угоди, Російська Федерація вдалася до системних повітряних атак портової інфраструктури для зупинки українського агроекспорту.

Нагадаємо: Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини та РФ. Дія угоди декілька разів продовжувалась. 17 липня Москва заявила про свій вихід із зернової угоди.

Загалом з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року Україна експортувала майже 49 млн т зернових та зернобобових.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити