Україна уклала безпекову угоду з Румунією

Головна > Політика > Україна уклала безпекову угоду з Румуніє...
Author

Марія Куренко

12.07.2024, 07:49
Shares

3

Views

487

Офіс президента Укра\ни

Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоханніс у Вашингтоні 11 липня підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Румунією.

Про це повідомили у Офісі президента України.

Румунія передасть Україні систему ППО Patriot, обіцяє підтримувати Київ з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України, йдеться в повідомленні.

В угоді є пункти зі співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Зокрема, зазначається, що Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил. Румунія підтримуватиме оборонну промисловість України, йдеться в повідомленні.

Окремі блоки документа стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України.

Також в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації.

Нагадаємо: Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом та Румунією.

20 червня, на засіданні Ради оборони Румунії прийняли рішення про передачу Україні системи ППО Patriot.

1 липня стало відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія почали спільні операції з пошуку мін у Чорному морі, аби підвищити безпеку судноплавства. Ініціатива, очолювана Стамбулом, є першою великою спільною операцією країн Чорного моря з моменту вторгнення Росії і спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах моря внаслідок війни.

11 січня Туреччина, Румунія та Болгарія, які є членами НАТО, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення Військово-морської групи протимінного захисту на Чорному морі. Угода відкрита “лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників”, участь інших чорноморських країн буде можливою, але за умови одностайної згоди трьох країн-підписанток. Участь інших країн, які не мають виходу до Чорного моря, теж буде можливою, але після закінчення війни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити