Три країни розпочали розмінування у Чорному морі, щоб допомогти експорту з України

Головна > Війна > Три країни розпочали розмінування у Чорн...
Author

Назар Лазебний

01.07.2024, 18:17
Shares

0

Views

572

Туреччина, Болгарія і Румунія почали операції з розмінування Чорного моря.  Читайте на UKR.NET
https://www.eurointegration.com.ua/

Туреччина, Румунія та Болгарія почали спільні операції з розмінування у Чорному морі, аби підвищити безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна,

Як пише Bloomberg, ініціатива,яку очолює Стамбул, є першою великою спільною операцією країн Чорного моря з моменту вторгнення Росії і спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах моря внаслідок війни.

Як зазначає видання, Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпеку постачання. Київ запустив власний експортний маршрут через Чорне море минулого року після зупинки "зернової угоди" за участю Росії, Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй.

Цейтимчасовий коридор успішно збільшив експорт і допоміг економіці зростати швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим.

Торік російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив торгове судно. Судно, найняте сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також постраждало від вибуху під час відплиття з українського порту у Чорному морі у листопаді.

Союзники НАТО посилили спостереження та розвідку в регіоні з початку війни, але не морську діяльність. Туреччина послалася на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише чорноморським державам, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, щоб запобігти ескалації конфлікту.

Нагадаємо: 28 грудня у Чорному морі стався підрив на ворожій морській міні цивільного судна під прапором Панами. Балкер прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів.

11 січня Туреччина, Румунія та Болгарія, які є членами НАТО, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення Військово-морської групи протимінного захисту на Чорному морі. Угода відкрита “лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників”, участь інших чорноморських країн буде можливою, але за умови одностайної згоди трьох країн-підписанток. Участь інших країн, які не мають виходу до Чорного моря, теж буде можливою, але після закінчення війни.

За 10 місяців роботи українського морського коридору транспортовано рекордну кількість вантажів, повідомило Мінвідновлення. Зокрема, 37,4 млн т агропродукції експортовано до 45 країн світу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Бізнес

Где взять книги, которых нигде нет

Существуют особые места, где можно отыскать те шедевры, которые не часто встречаются в обыденных книжных магазинах

04.07.2024 - 13:43

Arrow
Theme

Війна

Союзники США вважають, що Китай розробляє ударні безпілотники для Росії

У 2023 році китайські та російські компанії провели переговори про співпрацю у створенні нового безпілотника, після чого розпочалася його розробка, а ...

03.07.2024 - 10:06

Arrow

Вас це може зацікавити