Румунія, Болгарія і Туреччина створили групу з проведення протимінних заходів у Чорному морі

Головна > Міжнародне > Румунія, Болгарія і Туреччина створили г...
Author

Назар Лазебний

11.01.2024, 13:52
Shares

3

Views

776

Сьогодні буде підписано угоду про мінну небезпеку в Чорному морі
trthaber.com

Три Чорноморські країни, що входять до складу НАТО, підписали меморандум про створення та діяльність оперативної групи протимінних заходів у Чорному морі.

Як повідомляє TRT Haber, це Румунія, Болгарія та Туреччина

“Згідно з підписаним Меморандумом, двічі на рік збиратиметься комітет у складі командувачів Військово-Морських Сил трьох країн в рамках організаційної структури. Цей комітет одностайно ухвалюватиме рішення щодо діяльності цільової групи та, коли виникнуть відповідні умови, визначення та прийняття країн, які братимуть участь після закінчення війни”, - повідомляє телеканал.

Зазначається, що ця ініціатива відкрита “лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників”, участь інших чорноморських країн буде можливою, але за умови одностайної згоди трьох країн-підписанток. Участь інших країн, які не мають виходу до Чорного моря, теж буде можливою, але після закінчення війни.

Вони можуть забезпечувати навчання, логістику та підтримку обладнання під час процесу, але вони не можуть заводити кораблі. Монтре є запорукою стабільності в Чорному морі. Не може бути ситуації, протилежної до положень конвенції Монтре”, - повідомляє телеканал із посиланням на джерела, наближені до процесу.

Нагадаємо: У жовтні минулого року Румунія, Болгарія та Туреччина, як повідомляв Bloomberg, провели закриті переговори щодо створення спільної групи з розмінування Чорного моря. Операція з розмінування не пов’язана із діяльністю НАТО, а ці об'єднані сили з розмінування моря стануть першими великими спільними зусиллями членів Альянсу в Чорному морі від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити