Україна пропрацьовує варіанти на випадок затримки фінансування від ЄС - Свириденко

Головна > Економіка > Україна пропрацьовує варіанти на випадок...
Author

Ольга Фединчік

27.12.2023, 15:20
Shares

0

Views

297

Юлія Свириденко – біографія нового міністра економіки - ZN.ua
Українські новини

Україна спільно з міжнародними партнерами пропрацьовує кілька варіантів розвитку подій на випадок, якщо будуть затримки із фінансуванням від ЄС та США.

Про це Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначила в інтерв’ю Financial Times, інформує Інфокурс.

Хоча, за її словами, Україна отримала від партнерів чіткі сигнали, що фінансування буде надано, втім альтернативні варіанти розвитку подій все ж пропрацьовуються.

Запропонований ЄС механізм фінансування на 50 млрд євро включає 8 млрд євро в рамках інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах обсягом 8 млрд євро дозволить залучити в країну більше ніж 30 млрд євро, зазначила Свириденко.

"Це не просто збереження самої макроекономічної стабільності, а створення передумов для відновлення економіки та повернення українців», – відмітила Юлія Свириденко.

Вона також зазначила, що у короткотерміновій перспективі перших місяців року, Уряд має альтернативний план що робити, якщо фінансування затримається, проте у довготривалій перспективі є ризик затримки виплат соціальним категоріям. Адже пріоритетом буде підтримка безпеки та оборони.

"Підтримка партнерів надзвичайно важлива, Нам це потрібно терміново", - підкреслила міністерка економіки.

Водночас Свириденко висловила сподівання, що ЄС схвалить підтримку в рамках Ukraine Facility у лютому та надасть кошти до кінця березня.

Нагадаємо: 1 жовтня Конгрес США ухвалив законопроект про тимчасовий бюджет без нового фінансування допомоги Україні, оскільки таку ініціативу вирішили розглядати окремо.

Після цього президент США Джо Байден запропонував Конгресу виділити 106 млрд доларів, 60 млрд доларів з яких призначені на допомогу Україні.

Після довгих суперечок у США схвалили новий тимчасовий бюджет для уряду без допомоги Україні. Байден підписав закон, який допоміг уникнути "шатдауну".

Також відомо, що у США точаться суперечки про посилення охорони кордону з Мексикою. Республіканці виставили вимогу ухвалити імміграційне законодавство, погрожуючи не підтримати фінансування для України.

У Білому домі очікують, що демократи та республіканці досягнуть угоди у січні 2024 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити