У2024 році скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів - СБУ

Головна > Закон > У2024 році скасовано 4106 висновків про ...
Author

Олександр Талов

23.10.2024, 12:06
Shares

3

Views

682

Василий Малюк - биография, образование, семья, карьера, компромат
Голова Служби безпеки України Василь Малюк, my.ua

У 2024 році за матеріалами СБУ 64 посадовця МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще 9 осіб уже засуджено, скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів.

Про це заявив Голова Служби безпеки України Василь Малюк за підсумками засідання РНБО, повідомляє пресслужба СБУ.

Так, серед іншого, СБУ викрила і припинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

Харківська область

Нейтралізовано організовану злочинну групу із 13 членів обласного МСЕК. Під час обшуків у них вилучено понад 650 тис. доларів. Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я.

Рівненська область

Викрито ще 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації. За гроші фігуранти оформлювали для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб з подальшим призначенням груп інвалідності. У такий спосіб посадовці отримали понад 350 тис. доларів "прибутку".

Миколаївська область

Викрито очільницю обласної МСЕК, в якої виявлено понад 450 тис. доларів, колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі. Щоб приховати ці статки посадовиця "переписала" більшість майна на свого сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.

Закарпатська область

Викрито голову обласної МСЕК і трьох його спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку. Перевіряється причетність голови обласної МСЕК до функціонування злочинної схеми.

Крім того СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями: на сьогодні ці перевірки охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

"Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій", - зазначив глава СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо: Президент УкраїниВолодимир Зеленський у вівторок провів засідання Ради нацбезпеки і оборонипо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Серед іншого, на цьому засіданні РНБО було обговорено і ситуацію в органах прокуратури України. Президент заявив після засідання про необхідність кадрових рішень і про те, щомає бути і персональна відповідальність через цю ситуацію в центральних органах влади– по вертикалі контролю за МСЕК.

За підсумками цієї розмови генпрокурорАндрій Костін написав заяву про звільнення.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що булозвільнено керівництво Центральної медико-соціальної експертної комісіїта керівники профільного департаменту Міністерства охорони здоров'я, який відповідає за координацію діяльності МСЕК.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Війська РФ завдали ударів по 9 населених пунктах Запорізької області

Зазнали руйнування житлові будинки та об'єкти інфраструктури.

24.10.2024 - 09:16

Arrow
Theme

Політика

Щоб захистити судноплавство, Велика Британія виділить Україні 155 млн доларів на морські дрони

Крім того, Британія шукає партнерів для постачань морських дронів.

23.10.2024 - 10:44

Arrow

Вас це може зацікавити