Київстар завершив попередню оцінку фінансових наслідків кібератаки

Головна > Бізнес > Київстар завершив попередню оцінку фінан...
Author

Марія Куренко

18.01.2024, 15:10
Shares

3

Views

245

Київстар' зробить своїм абонентам компенсацію через збій мережі: скільки  грошей повернуть
24tv.ua

Масштабна кібератака на українського мобільного оператора "Київстар" обійдеться материнській компанії Veon майже у 100 млн доларів.

Згідно заяві компанії, після стабілізації мережі "Київстар" надав клієнтам один місяць безкоштовного користування послугами.

"Інцидент, спричинений широкомасштабною зовнішньою кібератакою, призвів до тимчасового збою в роботі мережі та послуг «Київстар», припинення надання зв’язку для передачі голосу та даних у мобільних та фіксованих мережах, міжнародному роумінгу та SMS-послугах, серед іншого, для клієнтів «Київстар». в Україні та за кордоном. Невпинно працюючи та співпрацюючи з українськими правоохоронними органами, Службою безпеки України та державними органами, "Київстар" відновлював послуги в кілька етапів, починаючи з підключення голосу та даних", - йдеться у заяві.

Зазначається, що Veon не очікує істотного фінансового впливу на свої консолідовані результати за рік, що закінчився 31 грудня 2023 року, через перебої у наданні послуг "Київстару" або через витрати, необхідні для відновлення послуг, заміну втраченого обладнання або компенсацію зовнішнім консультантам та партнерам у 2023 році.

Проте Veon очікує, що на її консолідовані результатиза 2024-й вплине втрата виторгу, спричинена заходами із забезпечення лояльності клієнтів, вжитими "Київстаром"для компенсації незручностей унаслідок збоїв у роботі.

"Вплив цих пропозицій на доходи наразі оцінюється приблизно у 3,6 млрд грн (близько 95 млн доларів)", – сказано у заяві.

Зазначається, що "Київстар" планує продовжити роботу з відновлення та компенсації у найближчі місяці.

Нагадаємо: Зранку, 12 грудня у "Київстарі" стався масштабний збій, через що абоненти мобільного оператору з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працював нацроумінг.

Як заявив гендиректор "Київстару" Олександр Комаров, кібератака була дуже потужною - відбулося "проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування".

Станом на 20:00 12 грудня було частково відновлено роботу послуг фіксованого звʼязку, послуги з якого надає мобільний оператор.Водночас компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок.

СБУ відкрила кримінальне провадження за вісьмома статтями, серед яких держзрада та диверсія.

13 грудня Служба безбеки України 13 повідомила, що відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора "Київстар" взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

Хакери зламали захист "Київстару" через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників, сказав в ефірітелемарафону президент компанії Олександр Комаров.

20 грудня "Київстар" після масштабного збоювідновив усі послугияк в Україні, так і за кордоном, повідомив президент компанії. Він додав, що реальні дані про відтік абонентів "Київстару" до інших мобільних операторів компанія зможе побачити за кілька днів.

Голова департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав в інтервʼюReuters, що російськіхакери перебували у системі «Київстар»щонайменше з травня 2023 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow
Theme

Енергетика

Під ударом росіян опинилися об'єкти енергетики в шести областях України

Енергетики вже працюють над їліквідацією наслідків російської атаки.

08.05.2024 - 09:35

Arrow

Вас це може зацікавити