Російські хакери, що належать до ГРУ взяли на себе відповідальність за кібератаку на "Київстар" – СБУ

Головна > Війна > Російські хакери, що належать до ГРУ взя...
Author

Марія Куренко

13.12.2023, 12:20
Shares

0

Views

504

Київстар — компанія визнала, що стала жертвою хакерської атаки — абоненти  отримають компенсації / NV
Lepasik / Depositphotos

Відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора "Київстар" взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України, інформує Інфокурс.

"Відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил РФ(більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності", - написали у повідомленні.

СБУ заявила, що продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян.

У повідомленні також зазначається, що кіберфахівці СБУ та спеціалісти "Київстару" у взаємодії з іншими держорганами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету, заявила пресслужба СБУ.

"Цифровій інфраструктурі "Київстару" було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу", – йдеться у повідомленні.

Водночас хакери "Солнцепек" повідомляють, що вони здійснили атаку через те, щокомпанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи та силові структури України.

Кіберзлочинці заявляють про знищення 10 тисяч комп'ютерів, понад 4 тисячі серверів, всіх системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання.

На доказ цього хакери надали скріншоти взятого під контроль сервера резервного копіювання.

Також пишуть, що нібито хакерам дісталися особисті дані клієнтів компанії: ПІБ, паспортні дані та адреси. Йдеться про мільйони записів.

Між тим у "Київстар" спростували витік персональних даних користувачів.

"Друзі, стратегія ворога — посіяти паніку. Не дамо йому досягти успіху! Як ми повідомляли раніше, абонентська інформація та персональні дані — у безпеці. Системи, у яких ці дані зберігаються — не постраждали від хакерської атаки. Всі ми бачили ці скриншоти з телеграм-каналів. Але на них зображені навмання зібрані технологічні дані, які не належать до персональних даних наших абонентів. Ми з усією відповідальністю заявляємо, що ваші персональні дані у безпеці", - йдеться у повідомленні оператора.

Крім того, чутки про знищення наших "комп'ютерів і серверів" — це фейк, запевнили у Київстар.

Нагадаємо: Абоненти мобільного оператора «Київстар» зранку, 12 грудня, не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступу в інтернет через масштабний збій.

СБУ відкрила кримінальне провадження за вісьмома статтями, серед яких держзрада та диверсія.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити