Заступника міністра енергетики затримали за підозрою в хабарі 500 000 доларів

Головна > Закон > Заступника міністра енергетики затримали...
Author

Ольга Фединчік

12.08.2024, 10:39
Shares

0

Views

329

Служба безпеки України

Служба безпеки та НАБУ викрили масштабну корупційну схему за участі заступника міністра енергетики, якого затримано у Києві на хабарі у пів мільйона доларів.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

"За цю суму чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничо-видобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини", - йдеться у повідомленні.

Мова йде про унікальне та дефіцитне устаткування однієї з державних вугільних компаній, яка розташована у межах найгарячішого напрямку східного фронту – Покровському.

Щоб отримати дозвіл на евакуацію обладнання із зони бойових дій та його використання на шахтах західного регіону, навесні цього року представники галузі звернулися до заступника Міністра енергетики.

Однак посадовець, в чиї обов’язки входило збереження гірничої техніки, почав вимагати гроші за її вивезення.

У СБУ зазначили, що до незаконної діяльності він залучив трьох спільників: приватного енерготрейдера, очільника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донеччини. Саме з цього гірничого комбінату мали розпочати евакуацію устаткування після отримання організатором оборудки частини хабаря.

Передача неправомірної вигоди відбувалась через залучених спільників.

Служба безпеки поетапно задокументувала кожен із "траншів". І в результаті правоохоронці затримали посадовця Міненерго та трьох його спільників "на гарячому" після отримання частини хабаря.

Фото: Служба безпеки України

Наразі всім чотирьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За інформацією джерел Forbes Ukraine, йдеться про Олександра Хейла. Міненерго вже внесло подання на Кабінет Міністрів про його звільнення, рішення очікується сьогодні.

У Міненерго повідомили, що правоохоронці викрили схему, яку організував заступник міністра енергетики Германа Галущенка.

Відомство вже внесло подання про звільнення посадовця розгляд Кабміну, очікується, що рішення буде ухвалено сьогодні.

"Очищення енергетики від будь-яких корупційних проявів — один з пріоритетів нашої роботи. Міністерство тісно співпрацює з СБУ, НАБУ та всіма правоохоронними органами задля повного викорінення корупції в енергетичній галузі і унеможливлення проявів корупції в майбутньому", - зазначили у міністерстві.

Нагадаємо: Хейло був призначений заступником міністра енергетики з 6 вересня 2023 року. Період з 2013 по 2022 рік він працював на керівних посадахДП «ВК «Краснолиманська», ПАТ «Енергоінвест Холдинг», ПАТ «Центренерго».

З грудня 2022 року і до призначення на посаду заступника міністра енергетики України очолював ДП «Укрвугілля».

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог атакує на 12 напрямках, найактивніше на Покровському та Курахівському - 86 атак за добу

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

19.09.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Війна

ППО вночі збила 46 із 52 дронів-камікадзе, які РФ використала для атаки

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей.

18.09.2024 - 10:55

Arrow

Вас це може зацікавити