За порушення правил експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС підприємців позбавлятимуть верифікації

Головна > Економіка > За порушення правил експорту сільгосппро...
Author

Ольга Фединчік

29.01.2024, 15:24
Shares

1

Views

324

Картинки по запросу трактор в поле | Tractors, Case ih, Farm equipment
pinterest.com

Українських підприємців позбавлятимуть верифікації за порушення правил експорту агропродукції до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі на термін шість місяців.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн-зустрічі з міністром сільського господарства та продовольства Болгарії Кирилом Ватєвим.

Згідно інформації Сольського, уряд ухвалив постанову, якою удосконалюються правила експорту окремих видів сільськогосподарської продукції, щоб запобігти зловживанням.

Зокрема, підприємство може бути виключене із переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн.

Повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів можна не раніше ніж через шість місяців після виключення.

Болгарський міністр Ватєв підтримав рішення українського уряду, зазначивши що воно сприятиме ефективній співпраці між країнами.

Нагадаємо: 15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватимеобмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи, наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію "захистити європейських фермерів" від українського аграрного експорту тазапровадити мито на зернові та олійні з України.

17 січня стало відомо, щоЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення митана експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити