Євросоюз запровадить мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі – FT

Головна > Війна > Євросоюз запровадить мита на імпорт зерн...
Author

Ольга Фединчік

19.03.2024, 12:17
Shares

2

Views

92

Невже гроші важливіші за існування, або чому країни ЄС у 10 разів збільшили імпорт  зерна з
graintrade.com.ua

Євросоюз готується запровадити мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі.

Рішення стане першим обмеженням на продукти харчування після повномасштабного вторгнення РФ до України, пише Financial Times.

Польща та країни Балтії вже довгий час виступають з вимогою обмежити російський та білоруський імпорт сільськогосподарської продукції. Проте Брюссель довгий час чинить опір тиску з боку цих країн, стверджуючи, що такий крок може підірвати глобальні продовольчі ринки та завдати шкоди країнам, що розвиваються.

Водночас, за словами джерел, знайомих із планами, Європейська комісія найближчими днями, як очікується, запровадить мито у розмірі 95 євро за тонну на зернові з Росії та Білорусі. За словами джерел, це призведе до збільшення цін щонайменше на 50%. Мита у розмірі 50% будуть також встановлені на насіння олійних культур та продукти їх переробки.

Імпорт ЄС із Росії такої продукції — зернових, насіння олійних культур та їх похідних — досяг рекордних 4 млн т у 2023 році, що становить 1% від загального споживання ЄС.

Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс, швидше за все, обере тарифи, а не санкції, оскільки це не вимагатиме одноголосного схвалення столиць, як у випадку з санкціями. Цей захід дозволить продукції транспортуватися транзитом через ЄС шляхом до Африки та Азії.

ЄС виробляє понад 300 млн тонн зернових та олійних культур щорічно і є нетто-експортером перших, тому він не потребує російського та білоруського імпорту.

Представник ЄС зазначив, що ціни на зернові знаходяться на чотирирічному мінімумі, тоді як Росія «дуже конкурентоспроможна на ринках зернових і чинить значний тиск».

За словами джерел, мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ. Росія могла б вжити заходів у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продуктів харчування в ЄС, а багато європейських компаній цього сектора в останні роки залишили країну.

Нагадаємо: У лютому Латвія запровадила односторонню заборону на імпорт багатьох продуктів харчування з Росії та Білорусі, а Литва оголосила про суворі перевірки вантажів.

Раніше премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Латвія зі зрозумілих причин запровадила власну заборону на експорт російських продуктів харчування, і попередив, що Польща може наслідувати цей приклад та зазначив, що"вважав би за краще, щоб ми разом, як увесь ЄС, ухвалили рішення про санкції проти Росії та Білорусі щодо продуктів харчування та сільськогосподарської продукції".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити