Єврокомісія виділила 500 млн євро для нарощування та прискорення виробництва боєприпасів

Головна > Економіка > Єврокомісія виділила 500 млн євро для на...
Author

Олександр Талов

15.03.2024, 14:41
Shares

3

Views

762

Боєприпаси для України. Фінляндія готова виробляти снаряди
Getty Images

Європейська Комісія оголосила про виділення 500 млн євро для нарощування та прискорення виробництва боєприпасів,

Це дозволить європейській оборонній промисловості збільшити потужності виробництва боєприпасів до 2 млн снарядів на рік до кінця 2025-го. йдеться у пресрелізі ЄК.

"Сьогодні Комісія виділила 500 мільйонів євро, передбачених Законом про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). Це дозволить європейській оборонній промисловості до кінця 2025 року збільшити потужність виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік", - йдеться у повідомленні.

Комісія також запустила Робочу програму інструменту зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою загальних закупівель (EDIRPA) та четверту щорічну Робочу програму Європейського оборонного фонду (EDF).

Загальний бюджет цих програм становить майже 2 млрд євро. Сьогоднішні кроки робляться після прийняття першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії та повʼязаної з нею пропозиції.

Комісія вже відібрала 31 проєкт, покликаний допомогти європейській промисловості збільшити виробництво боєприпасів.

Відібрані проєкти охоплюють пʼять областей:

  • вибухові речовини;
  • порох;
  • снаряди;
  • ракети;
  • сертифікацію випробувань і відновлення.

Проєкти будуть профінансовані на 513 млн євро із бюджетів ЄС та Норвегії.

Це фінансування дозволить залучити додаткові інвестиції з боку промисловості за допомогою спільного фінансування, внаслідок чого загальний обсяг інвестицій у ланцюжок постачання становитиме близько 1,4 млрд євро.

Програма підтримуватиме проекти, що збільшують річну виробничу потужність більш ніж на 10 000 т пороху та більш ніж на 4300 т вибухових речовин.

Зазначається, що підтримка надається для зміцнення існуючих виробничих потужностей, а також для створення нових. Завершені проекти підвищать здатність реагувати та спроможність оборонної промисловості Союзу, забезпечуючи швидке постачання боєприпасів та ракет до Європи.

Очікується, що грантові угоди з відібраними заявниками будуть підписані у травні 2024 року.

Нагадаємо: ЄС наразі не може впоратися з обіцянками про передачу 1 мільйона боєприпасів для ЗСУ за рахунок власного виробництва.

Президент Чехії Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції о голосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу підтримали 15 держав.

Нещодавно Німеччина долучилася до ініціативи президента Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України за межами Євросоюзу.

Норвегія також приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України у третіх країн і виділить на це близько 1,6 мільярда норвезьких крон (153 мільйони доларів).

Водночас глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow