ЄС планує виділити Україні 50 мільярдів євро - Bloomberg

Головна > Столиця > ЄС планує виділити Україні 50 мільярдів ...
Author

Ольга Фединчік

20.06.2023, 11:51
Shares

3

Views

677

ЄС планує виділити Україні 50 мільярдів євро - Bloomberg

volynonline.com

Європейський Союз готовий запропонувати Україні пакет фінансової допомоги у розмірі близько 50 мільярдів євро

Про це пише агенція Bloomberg з посиланням на власні джерела, інформує Інфокурс.

Оголосити про пакет допомоги можуть у вівторок, 20 червня, напередодні саміту донорів у Лондоні, учасники якого обговорять шляхи відбудови України.

"Пакет допомоги надходить у вирішальний час війни, коли українські війська починають довгоочікувану весняну кампанію. Український уряд розраховує на контрнаступ, щоб витіснити російські війська з більшої території та спонукати союзників продовжувати надавати необхідну підтримку, навіть коли деякі країни тиснуть на Київ і Москву, щоб вони йшли на переговори", пише агенція.

Повідомляється, що до пакету допомоги можуть ще бути внесені зміни перш ніж його буде оприлюднено.

За словами людей, знайомих з планом щодо цього пакету допомоги, пропозиція Європейської Комісії допоможе профінансувати поточні витрати українського уряду та оплатити найнагальніші пріоритетні проєкти в рамках відбудови.

Зазначається, що кошти будуть виділені у вигляді грантів, пільгових кредитів і гарантій. Фінансуватиметься запропонований пакет за рахунок внесків держав-членів, а не ринкових позик. Пропозиція охоплюватиме період з 2024 по 2027 роки.

Водночас агенція зазначає, що гроші будуть виплачені за умови проведення Україною реформ, спрямованих на покращення верховенства права та боротьбу з корупцією.

Нагадаємо: Єврокомісія раніше заявляла, що покриє основну частину потреб щодо відбудови, хоча блок очікує внесків й інших донорів та від приватного сектора. ЄС також розглядає варіанти використання заморожених активів, зокрема з Центрального банку Росії.

Офіційний звіт, який ЄС має оприлюднити цього тижня, засвідчить: Україна виконала лише дві з семи умов для початку переговорів про вступ до ЄС, висунутих торік. Про це повідомила 19 червня агенція Reuters із посиланням на двох анонімних високопосадовців.

Попри те, що офіційний Київ виконав меншість побажань Брюсселя - лише ті, що стосувались судової та медійної реформ - співрозмовники агенції стверджують, що акцент у звіті робиться на позитивних моментах, а виконавча влада ЄС має намір підкреслити прогрес, досягнутий попри війну.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити